Vrućine ne popuštaju, za vikend do 41 stepen

79
Photo by Nagara Oyodo on Unsplash

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH izdali su narandžasto upozorenje širom zemlje zbog najavljenih visokih temperatura visoka nivoa UV zračenja.

Idanas je u BiH, kao i prethodnih dana, sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i zapadnim područjima Bosne.

Jutarnja temperatura vazduha je bila od 19 do 25, na jugu do 27, a danas se očekuje da će živa u termometru skočiti do 37, a na jugu Hercegovine do čak 40 stepeni.

U petak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab, u većem dijelu zemlje, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura biće od 19 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 33 do 38, na jugu do 41 stepen.

U subotu sunčano i vruće. Tokom dana, razvojem oblačnosti ponegdje u jugozapadnim i jugoistočnim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak. Vjetar slab, veći dio dana, jugozapadni. Jutarnja temperatura će biti od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 41 stepen.

U nedjelju sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje u sjevernimi područjima može pasti i malo kiše ili kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 41 stepen.

Slično kao i proteklog dana, opšta biometeorološka slika će biti loša. Dugotrajni period visokih temperatura i sparno vrijeme uz manjak svježine tokom noći, mogli bi praviti probleme osjetljivim grupama ljudi poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih osoba, trudnica i djece.

Preporučljivo je pratiti izvještaje meteorologa i savjete ljekara, na otvorenom provoditi samo neophodne aktivnosti pretežno u jutarnjim satima, laganije se odijevati o ne pretjerivati sa izlaganjem suncu s obzirom da su vrijednosti UV indeksa visoke.

Učesnici u saobraćaju trebaju biti maksimalno oprezni.