Istočno-evropska ciljaška liga i Prijedor open mogu da počnu

116

Organizacioni odbor 19. Blanik kupa, tradicionalnog takmičenja vazduhoplovnih jedriličara i 28. Otvorenog padobranskog prvenstva Prijedora – 28th Prijedor Open, tradicionalnog međunarodnog takmičenja koje se održava kao treće kolo Istočno-evropske ciljaške lige – East European Accuracy League/EEAL, zasjedao je juče u prostorijama Aero-kluba „Prijedor“.

S obzirom na termin održavanja, od petka do nedelje, 28-30. juna, tema sjednice bio je samo Prijedor Open.

Predstavnik Gradske uprave u Organizacionom odboru, prof. Aleksandar Milješić, načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije, naglasio je da Prijedor ostaje pokrovitelj i sufinansijer manifestacije i da je Grad zainteresovan da njegov svjetski sportski brend i dalje traje.

Ing. Zoran Sredić, direktor 28. Prijedor Opena, informisao je Organizacioni odbor da, zbog izostanka finansijske podrške iz Ministarstva za porodicu, omladinu i sport, manifestacija ne može da zatvori konstrukciju finansiranja i da je stoga njena budućnost neizvjesna. Radi se na tome da se obezbijedi finansijska pomoć Vlade Republike Srpske, s obzirom da je EEAL/Prijedor Open zvanično manifestacija od interesa za Republik Srpsku. Prema Srediću, organizaciono i tehnički na Aerodromu „Urije“ sve je spremno i treće kolo East European Accuracy League može da počne.

Diplomirani pravnik Jovan Ditkun, samostalni stručni saradnik za saradnju sa nevladinim organizacijama, iznio je neke prijedloge u kom smjeru bi se moglo ići u potrazi za dodatnim izvorima sufinansiranja i zatražio podatke o pitanjima protokola manifestacije.

Predsjednik Organizacionog odbora, diplomirani žurnalista Siniša Vujaković, izjavio je da se očekuje učešće 60 takmičara iz desetak evropskih zemalja, da je takmičenje po kriterijima Svjetske vazduhoplovne asocijacije FAI i dalje svjetskog ranga i po masovosti i rejtingu najjače na Balkanu, ali da Aero-klub „Prijedor“ bez sufinansijera neće moći da održi tradiciju.

Otvoreno padobransko prvenstvo Prijedora/28th Prijedor Open, takmičenje koje je 1996. godine startovalo pod imenom Petrovdanski padobranski kup i koje se od 2022. godine odvija u okviru Istočno-evropske ciljaške lige/East European Accuracy League, biće držano na Aerodromu „Urije“, od 29-30. juna. Domaća ekipa, u sastavu: Boban Ivetić, Goran Stojanović, Siniša Vujaković i Aleksandar Cvetković, brani vicešampionsku titulu s prošlogodišnjeg Prijedor Opena.

D.Stojnić/infoprijedor.ba