Danas je Svjetski dan učitelja

Created | By: freeradio | October 5, 2020
Danas je Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra.

U Republici Srpskoj u školskoj 2019/2020. godini u osnovnom i srednjem obrazovanju obrazovalo se 125.537 učenika, a sa njima je radilo 12.156 nastavnika, od kojih su 69 odsto žene, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Prosječan broj učenika po jednom nastavniku u osnovnom obrazovanju je 11, a u srednjem 10 učenika, naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku povodom 5. oktobra – Svjetskog dana učitelja.

“Pandemija virusa korona znatno je uticala na izazove sa kojima se suočavaju već preopterećeni obrazovni sistemi širom svijeta. Nije pretjerano reći da se svijet nalazi na raskršću i da se sada, više nego ikad, mora sarađivati sa nastavnicima radi zaštite prava na obrazovanje”, ističe se u saopštenju.

Obrazovna internacionala, svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Briselu, vjeruje da bi Svjetski dan učitelja trebao da bude međunarodno priznat i obilježavan u cijelom svijetu.

Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznavanju i obilježavanju tog dana širom svijeta.

Svuda na svijetu kvalitetno obrazovanje budi nadu i obećanje boljeg životnog standarda, a bez kompetentnih i motivisanih učitelja nema ni kvalitetnog obrazovanja, navodi se u saopštenju.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana učitelja jeste da se podstakne podrška nastavnicima, obezbijedi da učitelji i dalje ispunjavaju potrebe budućih generacija, te da se učitelji izvuku iz poluanonimnosti i pruži im se društveni značaj koji zaslužuju, kao i da se istakne važnost rada svih učitelja i nastavnika i njihovog doprinosa razvoju društva u cijelosti.

Unesko je 1994. godine proglasio 5. oktobar Svjetskim danom učitelja, u znak sjećanja na isti datum iz 1966, kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Ovaj dan obilježava se u više od 100 zemalja.

Izvor:6yka

13 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017