20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiOva četiri kućanska aparata uređaja su najveći potrošači struje, ali ima načina...

Ova četiri kućanska aparata uređaja su najveći potrošači struje, ali ima načina da ih „obuzdate“

Četiri uređaja su robusni “gutači” električne energije u domaćinstvima – mašine za pranje (i sušenje) veša, pranje posuđa, frižideri i televizori. Barem tri od ta četiri uređaja posjeduje skoro svako domaćinstvo.

Energetski institut “Hrvoje Požar” iz Zagreba sproveo je projekat “Uštedi energiju!” dajući građanima savjete za energetski efikasno korišćenje kućnih uređaja, prenosi poslovni.hr.

Evo šta savjetuju…

Mašine za pranje suđa

Umjesto pranja „na ruke“, preporučuje se korišćenje mašine za pranje suđa jer se time štede i električna energija i voda. Takođe se preporučuje korišćenje kratkog programa pranja s niskim temperaturama.

Što je kapacitet mašine za suđe veći, to je veća i potrošnja električne energije i vode. Stoga je savjet da se prije kupovine mašine uzme u obzir kolike su potrebe domaćinstva za pranjem. Savjet je i da se prije početka pranja prostor mašine dobro popuni, a posuđe u nju složi tako da se maksimalno iskoristi prostor.

Mašine za pranje i sušenje veša

Budući da sredstva za pranje veša i omekšivači zagađuju okolinu, stručnjaci preporučuju njihovu umerenu upotrebu. I kod mašine za veš preporučuje se pranje na nižim temperaturama jer je tada potrošnja energije znatno manja.

Bubanj ne treba natrpavati do vrha, ali ni prati “pola bubnja”. Stručnjaci kažu da je mašina puna kad vam stane šaka u bubanj bez pritiskanja odjeće. I u ovom slučaju vredi pravilo: što je veći kapacitet mašine, veća je potrošnja energije i vode. Kombinovani uređaji – za pranje i sušenje veša u jednom manje su efikasni od pojedinačnih. Stručnjaci savjetuju mašinsko pranje u vrijeme niže tarife. Isto vredi i za mašinu za suđe.

Televizori

Kod televizora vredi pravilo “veličina je bitna” jer veći ekran znači i veću potrošnju energije. Najbolje iskustvo gledanja dobićete kada ekran zauzima približno 40 odsto vašeg vidnog polja. Stoga je savjet da veličina ekrana televizora bude prilagođena veličini prostorije. Takođe, stručnjaci savjetuju da se televizor ne drži uključen kada u prostoriji nema nikoga.

Kod kupovine televizora valjalo bi dati prednost onima višeg energetskog razreda. Važna je i napomena da uređaji poput televizora ili računara troše struju i kada su u stendbaj načinu rada pa ih je najbolje sasvim isključiti iz struje kada se ne koriste.

Frižideri

Veliki “gutači” energije u domaćinstvima su i frižideri. No, budući da se bez njih ne može, savjet je da se, radi efikasnog trošenja energije, u njima održava ravnomjerna temperatura od 5 stepeni Celzijusa uz preporuku da se kupi frižider s digitalnim termostatom jer je takav precizniji. Frižider bi trebalo postaviti što dalje od izvora toplote, šporeta i rerni, ali i dalje od sunčevih zraka.

Takođe, frižider bi trebalo da bude odmaknut od zida kako bi se omogućilo strujanje vazduha oko njegovog zadnjeg diela. U frižider ne bi trebalo stavljati tople namirnice niti ga pretrpavati. Preporuka je da se frižider što manje otvara i što kraće drži otvoren. Važno je redovno ga čistiti i voditi računa da unutrašnjost bude suva.

Glassrpske

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments