2. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiSVIJETU Sibiru ove godine temperature idu i do -62 stepena

U Sibiru ove godine temperature idu i do -62 stepena

U Jakutiji, najvećoj regiji u Rusiji koja se nalazi u Sibiru, ove godine temperature se spuštaju daleko ispod prosječnih. Iz regionalnog hidrometeorološkog centra su upozorili da noćne temperature mogu dostići i -62 stepena.

Najveća regija u Rusiji Jakutija koja se nalazi u Sibiru poznata je po hladnoj zimi koja počinje u oktobru, a završava se u aprilu. Prosječna temperatura tokom zime je od -35 do -45 stepeni. Međutim, ove godine zima u Jakutiji je dosta hladnija.

Prosječna dnevna temperatura u prvim sedmicama nove godine bila je 7 stepeni ispod klimatske norme. Stanovcnici Jakutska nakon kratkog zatopljenja u četvrtak (temperatura nije bila niža od -32) pripremaju se za novo zahlađenje.

“Prvi put je zima toliko hladna. Ranije je bilo puno toplije, a sada je puno hladnije. Mi, domaći, to osjetimo, ali posjetioci se uglavnom smrzavaju do kostiju”, rekao je jedan od stanovnika Jakutska.

Zbog anomalnih mrazeva u školama Jakutska je odgođena nastava, gusta magla je prouzrokovala najmanje jednu masovnu saobraćajnu nesreću, piše EuroNews.

Glassrpske

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments