Stabilizuje se snabdijevanje strujom širom Srpske

110

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da se na svakih deset minuta stabilizuje sistem u svim opštinama u Republici Srpskoj.

Petrović je poručio da je snabdijevanje električnom energijom stabilizovano i u Banjaluci i Trebinju.

– Za par sati će biti kompletno uredno snabdijevanje u Republici Srpskoj. U isto vrijeme se stabilizuju i ostali regioni iz Federacije BiH, Crne Gore i Hrvatske – rekao je Petrović.

Povodom današnjeg nestanka električne energije u cijeloj BiH, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je izjavio da u ovom času ne postoje precizne informacije o tome koja je država i njen operator sistema prenosne mreže odgovoran za raspad prenosne mreže.

Nezavisni operator sistema u BiH saopštio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sistema BiH, koji se dogodio danas u 12.25 časova.

Prema prvim informacijama, to se desilo zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

Iz NOSBoH-a navode da se sličan scenario desio juče kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

 Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je trenutno cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

Ekipe Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) uočile su veliki požar na dalekovodu 400 kilovati na nepristupačnom terenu na crnogorskoj granici ka Gacku u Bosni i Hercegovini.

Kako prenose “Vijesti”, zbog požara na dalekovodu na granici sa BiH, potrebno je angažovanje helikopterske jedinice.

Izvor iz CGES-a je potvrdio da je požar posljedica regionalnog kvara, a ekipe CGES-a pokušaće što prije da dođu do mjesta gdje je uočen požar kako bi sanirali veliki kvar na elektroprenosnoj mreži.

Zbot toga će im trebati i angažovanje helikopterske jedinice.

Izvor iz CGES-a je potvrdio da je požar posljedica regionalnog kvara.