Registrovane tropske noći, najtoplije bilo u Trebinju i Višegradu

86

U Republici Srpskoj u proteklih pet dana registrovane su tropske noći, najtoplije je bilo u Trebinju i Višegradu sa 39 stepeni Celzijusovih, a toplotni talas završen je nakon velikog nevremena sa gradom u određenim predjelima.
Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske naveli su da se tokom pet dana održavalo pretežno sunčano i vruće vrijeme.

Minimalna temperatura vazduha tokom noći nije se spuštala ispod 20 stepeni Celzijusovih.

“Ponegdje su oboreni rekordi za apsolutni maksimum za jun. U Bijeljini je zabilježena ista maksimalna temperatura kao i 2021. godine”, istakli su u Zavodu.

U subotu, 22. juna, bilo je toplo, a potom je malo svježiji i nestabilni vazduh doveo do pojave jakih lokalnih nepogoda, dok su se jači oblaci nestabilnosti razvili u regionu Borja i premještali ka regionu Doboja.

“Oblaci su nastavili da jačaju, i u regionu od Doboja ka Gračanici i Tuzli razvilo se nekoliko superćelijskih oluja koje su donijele jake nepogode uz pojavu velikog grada. Oblačnost sa jakim nepogodama premještala se dalje ka sjeveroistoku do Posavine”, naveli su iz Zavoda.

Nevrijeme uz jače pljuskove sa grmljavinom premještalo se iz regije Banjaluke ka Laktašima do regije Gradiške i Potkozarja, a drugi sistem preko Posavine ka Semberiji.

I u ovim predjelima registrovana je pojava grada koja je nanijela štetu poljoprivrednim kulturama.

SRNA