Prijedor obilježio Dan grada

81
ПРИЈЕДОР, 16. МАЈА /СРНА/ - У Приједору је данас одржана Свечана академија поводом Дана града на којој је петоро најбољих студената награђено новчананом наградом од по 5.000 КМ.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor istakao je danas da je ova lokalna zajednica posvećena većem ulaganju u obrazovanje, kulturu i sport, čime pokazuje da je sredina koja želi zdravo da se razvija.
Javor je rekao da je ponosan na odličnu komunikaciju sa svim građanima, tri konstitutivna naroda, nacionalnim manjinama, ističući da svi zajedno rade na tome da grad bude idealno mjesto za život.

“Samo rezultat može dati ukoliko pristupamo iskreno, srcem i idemo otvorenih ruku prema svima”, rekao je Javor novinarima u Prijedoru, gdje je danas održana svečana akademija u povodom Dana grada.

Na svečanoj akademiji, prema odluci gradskog parlamenta, Plaketu grada dobilo je preduzeće “Bosnamontaža” za izuzetne rezultate u oblasti poslovanja, Povelja počasnog građanina pripala je Simi Brdaru, pjesniku, istoričaru, filmskom scenaristi i režiseru za značajan doprinos u širenju ugleda grada, a nagrade grada pripale su i akademskom slikaru Predragu Marjanoviću i istoričarkama Marini Bogunović LJubičić i Vedrani Adamović.

Adamovićeva je rekla da je nagrada potvrda rada.

“Drago nam je što su ljudi prepoznali naš trud u proteklih deset godina bavljenja kulturom kroz razne aspekte djelovanja u kulturi. Posebno mi je drago što se ova nagrada poklopila sa izlaskom za sve nas značajne monografije `U borbi rođene` i drago mi je što je nagrada u godini kada obilježavamo 70 godina postojanja Muzeja Kozare u Prijedoru”, dodala je Adamovićeva.

Viši kustos u Memorijalnom muzeju na Mrakovici Marina LJubičić Bogunović rekla je da je nagrada dodatni podsticaj i ohrabrenje za dalji rad, te ukazala da su zaposleni u Muzeju puno radili prethodnih godina na istraživanju istorije grada, kako bi je predstavili sugrađanima.

Predsjednik Upravog odbora “Bosnamontaže” Dušan Berić zahvalio je u ime kolektiva i stotinu radnika za Plaketu grada, ističući da zaposlenima ovo priznanje mnogo znači.

Među petoro najboljih studenata grada Prijedora kojima je odlukom gradonačelnika dodijeljena novčana nagrada od po 5.000 KM povodom Dana grada je i Andrea Vučković, koja je završila Medicinski fakultet u Beogradu sa prosjekom ocjena 9,83.

Ona je izrazila nadu da će imati uslove da se u Republici Srpskoj bavi internom medicinom, odnosno kardiologijom.

U programu akademije održane pod motom “Ostajmo ovdje” učestvovali su horovi prijedorske Muzičke škole “Savo Balaban”, ženska pjevačka grupa SKUD-a “Dr Mladen Stojanović”, violinistkinja Bojana Obradović i glumac Dean Batoz.

Svečanoj akademiji prethodilo je polaganje vijenaca na spomenike “Za krst časni” i Oslobodiocima Prijedora, a za najmlađe sugrađane organizovana je dječija gradska olimpijada.

Majske svečanosti završavaju se večeras na Malom trgu koncertima Leontine Vukomanović i hora za najmlađu publiku, te lokalne grupe “Evergrin”.

SRNA