20. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorPredstavljena knjiga "Od Detlaka do Ist Rivera"

Predstavljena knjiga “Od Detlaka do Ist Rivera”

U Prijedoru je sinoć promovisana knjiga “Od Detlaka do Ist Rivera”, autobiografsko djelo Sredoja Novića, srpskog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Nović je rekao da je pisanjem knjige želio da udovolji porodičnom “pritisku” da iza sebe ostavi nešto nakon toliko godina života i rada, budući da se bavio mnogim važnim i bitnim poslovima.

“Cilj mi je bio da pišem knjigu o životu porodice iz jednog vremena, a sa druge strane da pokažem kako ljudi iz malih mjesta, iz sirotinje i bijede, čiji roditelji nisu ni narodni heroji, ni nosioci spomenice, ni članovi partije mogu u životu da postignu nešto trudom, ponašanjem, svojim karakterom i nastojanjem da naprave jedan snažan iskorak”, rekao je novinarima Nović.

On je dodao da mu se posrećilo i da knjiga prikazuje taj njegov put od rodnog sela Detlaka.

“Meni se posrećilo da sam od tog malog bosonogog djeteta u selu, kao dvanaesto dijete u porodici, imao čast i zadovoljstvo da govorim i u Generalnoj skupštini UN”, rekao je Nović.

Na promociji u Galeriji “Sreten Stojanović” govorio je i Novićev dugogodišnji prijatelj, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, koji je istakao da bi bila šteta da Nović sve priče, koje je i on slušao i koje se nalaze u knjizi, nije zapisao.

“Sa druge strane, činjenica je da je on radio tako važne i odgovorne poslove u jednom sistemu i na vrhuncu i raspadu tog sistema i posebno stvaranju današnje Republike Srpske”, rekao je Karan.

On je dodao da je ova knjiga autobiografija porodice Nović, ali da će vrijeme pokazati da će to biti autobiografija jednog vremena, jednog društva posljednjih 50-60 godina.

“Vrijednosti svaki od nas ponese iz svoje porodice i ako ponesete te vrijednosti kroz poslove koje radite nećete pogriješiti, a to su one najljepše vrijednosti koju mogu prenijeti otac i majka”, rekao je Karan.

On je dodao da je poruka i da, kada u jednom vremenu sačuvate i čuvate porodicu čuvate i državu, a ako izgubite porodicu izgubićete možda i državu.

Urednik Izdavačke kuće “Besjeda” Nenad Novaković izjavio je da je ova knjiga hronika jednog vremena od 70 godina u kojoj na autentičan način, književno vrlo spretno i vješto barata policajac Sredoje Nović.

“On nam kroz život jedne porodice predstavlja stasavanje jedne stare države, njeno propadanje i nastajanje novog društva. U tom preplitanju raznih političkih, ekonomskih, socio-kulturnih događanja, on predstavlja jednu hroniku vremena”, rekao je Novaković,koji je urednik ovog izdanja.

On je dodao da je u centru pažnje porodica i da je ona faktor koja spaja i razdvaja, razlaže i sastavlja.

On je dodao da kad kažete Sredoje Nović mislite na politiku, a ova knjiga nema politike.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments