Pozorište Prijedor:Počeo rad na novoj predstavi – prva internacionalna produkcija

Created | By: freeradio | April 28, 2021
Pozorište Prijedor:Počeo rad na novoj predstavi – prva internacionalna produkcija

Pozorište Prijedor je nakon duže pauze počelo rad na novoj predstavi, dramatizaciji romana Gorana Vojnovića “Jugoslavija, moja domovina” u režiji Marka Misirače, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora ove kuće Srđan Knjeginjić.
“Ovo nam je prva internacionalna saradnja, to jest saradnja Pozorišta Prijedor i pozorišta iz Kopra iz Slovenije i njemačke fondacije `Fridrih Ebert`”, rekao je Knjeginjić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Premijera u Prijedoru planirana je za juni, a u Kopru za juli.

“Nadamo se posjeti velikim festivalima u regionu sa ovom predstavom”, dodao je Knjeginjić.

Režiser Marko Misirača rekao je da je ovo šesta predstava koju radi u Pozorištu Prijedor, da su umjetnici iz Republike Srpske ovu priču o saradnji sa kolegama iz Kopra počeli mnogo ranije i da sada zajedno igraju glumci Pozorišta Prijedor, Narodnog pozorišta Republike Srpske i Gledališča Kopar.

“Ovo je jedna emotivna vrteška koja počinje od otkrića glavnog junaka vezanog za njegovo porijeklo i porijeklo njegovih roditelja. On kreće u potragu za ocem, prošlošću, korijenima i na tom potresnom dirljivom, nekad i vrlo duhovitom putu, on otkriva stvari o sebi i formira identitet kojeg nije ni bio svjestan”, kaže Misirača.

Glumac Boris Šavija rekao je da nikad nije igrao u Sloveniji, niti je radio sa glumcima iz Slovenije i da je to sada veliko zadovoljstvo.

On je rekao da je u pitanju jako inspirativan komad i glumački i rediteljski, u svakom smislu umjetnički podatan za razna eksperimentisanja i emotivno bremenit.

Glumac Igor Štomolak istakao je da za umjetnike nikada, čak ni u ratovima, ne postoje granice i da je Goran Vojnović htio da napravi roman, a da je i adaptacija takva, da je fokus na prijateljstvu.

“Takvo prijateljstvo mislim da i sada pravimo sa ovom koprodukcijom u Prijedoru”, rekao je Štomolak.

Umjetnički direktor Pozorišta Prijedor Mirela Predojević naglašava da je riječ o projektu koji ima sve uslove da bude veliki.

“Interesovanje svakog pojedinog člana koji učestvuje u ovom projektu je zaista veliko, zdušno, iskreno i iz srca”, rekla je Predojevićeva.

Izvor:SRNA

12 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017