27. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiDIREKTORICA USAID-A U BIH NANCY ESLICK, POSJETILA FREE RADIO

DIREKTORICA USAID-A U BIH NANCY ESLICK, POSJETILA FREE RADIO

Free radio posjetila je delegacija USAID-a na čelu sa direktoricom Nancy Eslick. Tokom razgovora sa direktoricom radija Azrom Borovčanin, gospođa Eslick je istakla da USAID podržava nezavisne medije, te da je Free radio prepoznat kao medij koji podržava mlade ljude i omladinski aktivizam, te uvezuje mlade iz različitih sredina BiH.

Direktorica USAID-a u BiH izrazila je svoje zadovoljstvo radom Free radija i uspješnom relaizacijom dvije Škole novinarstva i digitalnih medija, koje je pohađalo 30 mladih ljudi sa područja grada Prijedora, te trećom školom čija je realizacija u toku, a u koju su uključene još četiri radio stanice iz BiH. Gospođa Eslick pohvalila je i radijske emisije koje promovišu pozitivne priče mladih ljudi, a koje se realizuju u sklopu pomenutih škola.

Direktorica Free radija Azra Borovčanin naglasila je da su mladi ljudi, koji su učestvovali u projektima radija postali aktivniji u lokalnoj zajednici, te su se mnogi uključili u rad raznih nevladinih organizacija i rad drugih medija.

“Sama činjenica da su mladi napredovali u raznim oblastima zahvaljujući našoj školi nas raduje i Free radio će i u narednom periodu podržavati mlade ljude i njihove pozitivne priče”, istakla je Borovčanin, koja je naglasila važnost angažovanosti USAID-a na podršci projektima koji imaju za cilj pomoć nezavisnim medijima u BIH. Posebno je istaknut program BHRI, koji provodi IOM uz financijsku podršku USAID-a, a unutar kojeg je Free radio implementirao tri projekta.

Nakon razgovora, naši mladi novinari Željka Zgonjanin i Milovan Srdić imali su priliku intervjuisati Nancy Eslick, koja je govorila o važnosti slobodnih medija, kao i o brojnim projektima koja je USAID za 25 godina uložio u BIH.

Osim BHRI programa, sa kojim Free Radio sarađuje, gđa Eslick je pričala i o novoj USAID petogodišnjoj strategiji i programima unutar iste. O čemu se zapravo radi i na koje oblasti će USAID biti fokusiran u narednih 5 godina, poslušajte u nastavku…

Dejana Topić Daljević/Free radio

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments