22. Septembra 2023.
NaslovnicaUncategorizedPostavljeno pet meteoroloških stanica

Postavljeno pet meteoroloških stanica

Na području Prijedora postavljeno je pet meteoroloških stanica u okviru projekta “Digitalizacija upravljanja poljoprivrednim zemljištem”, saopšteno je danas iz Gradske uprave.
Uređaji mjere temperaturu, vlažnost zemljišta, količinu i intenzitet padavina, intenzitet sunčeve radijacije i vlažnost lista, a uz pomoć tih podataka olakšani su i preventivno djelovanje i otklanjanje negativnih posljedica, dok će poljoprivrednicama podaci gotovo stoodstotne preciznosti biti dostupni na mobilnoj aplikaciji “AgroLajf”.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać rekao je da Ministarstvo već ima 26 meteostanica kojima upravlja i da širi taj sistem kako bi poljoprivrednici na svojim mobilnim telefonima imali sve parametre upozorenja.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora Danijel Egić rekao je da su za poljoprivrednike organizovane radionice i obuke za ovaj proces od kojeg će benefite imati i oni i grad, jer će se znati na koji način koriste zemljište, koje se kulture siju i s kojom efikasnošću.

Prijedor je jedna od četiri lokalne zajednice u Republici Srpskoj u kojoj se sprovodi ovaj projekat namijenjen poljoprivrednicima kojima je u zakup ustupljeno zemljište u javnom vlasništvu.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments