Otvoren 10. Međunarodni festival folklora “Kozara i prijatelji”

47

U okviru “Prijedorskog ljeta`24” otvoren je 10. Međunarodni festival folklora “Kozara i prijatelji”.

Organizator je Kulturno-umjetničko društvo “Kozara” koji ove godine obilježava 50 godina postojanja. Pored Društvenog doma u Čirkin Polju nastupili su članovi “Kozare” i njihovi gosti, kulturno-umjetnička društva iz Rumunije, Hrvatske i Slovenije.
Učesnike festivala je pozdravio i manifestaciju otvorio Aleksandar Milješić , načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i NVO koji je istakao da je za grad veoma važno njegovanje kulture i tradicije našeg naroda, kao i da decenija trajanja ovog festivala govori o njegovom kvalitetu i prijateljskim odnosima koje je ovo kulturno-umjetničko društvo ostvarilo u regionu.

Umjetnički rukovodilac KUD-a “Kruna” iz sela Srpski Semarton u Rumuniji, Vesna Čolaković priča da su prijatelji sa članovima KUD-a “Kozara” od 2016. godine.

“Dolazimo kod njih kao i oni kod nas, sprijateljili smo se kao i djeca. KUD Kruna dobilo je ime po majci Dositeja Obradovića koja se zvala Kruna. Ona je iz našeg sela i sahranjena je u našem selu, mi vodimo brigu o njenom grobu”, izjavila je Čolakovićeva.
Član SKD-a “Vreteno” iz Rijeke LJilja Talijan priča da imaju oko 50 starijih čalanova i da je najveći problem to što nemaju mladih koji bi nastavili da njeguju tradiciju.

“To su većinom stariji ljudi, nažalost mladih nema i to nam je najžalije jer bi tu tradiciju ostavili mladima. Bojimo se da ćemo tamo jednog dana svi nestati”, kaže ona.

Domaćini su zadovoljni što je 10. Međunarodni festival folklora “Kozara i prijatelji” organizovan u ovoj godini kada obilježavaju i 50 godina postojanja.“Ova godina je jubilarna, sve je lijepo i veselo, došli su nam prijatelji i dragi gosti iz Rumunije, Hrvatske, Slovenije”, izjavio je predsjednik KUD-a “Kozara” Mladen Stakić.

prijedorgrad.org