23. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiOd ponedjeljka na RTRS-u nastava na daljinu

Od ponedjeljka na RTRS-u nastava na daljinu

Osnovci koji su u samoizolaciji, od ponedjeljka 9. novembra, nastavu na daljinu, moći će da prate na programu Radio- televizije Republike Srpske. Snimanje je počelo. Pogoršana epidemiološka situacija dovela je do zatvaranja Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Novog Grada, pa učenici ove škole nastavni plan i program realizuju putem nastave na daljinu.

Novogradska osnovna škola zatvorena je, jer je veliki broj nastavnika u izolacija. Miranda Baltić, direktor OŠ “Vuk Karadžić” u Novom Gradu ističe da je trenutno nemoguće naći zamjenu za ove nastavnike jer su, kako je rekla, preko Zavoda za zapošljavanje svi su već negdje angažovani.

Zbog nedostatka nastavnog kadra, od kuće rade i nastavnici ove škole u izolaciji, koristeći dostupnu tehnologiju.

– Nisu svi roditelji u mogućnosti da nabave laptop ili računar, što znači da rade isključivo preko telefona i preko viber grupa. Јa radim od kuće iako sam u izolaciji jer mi zdravstveno stanje nije tako loše – kaže Tatjana Vujanović, nastavnik ove škole.

Za učenike koji zbog mjera izolacije ne prisustvuju redovnoj nastavi, i druge škole u Srpskoj realizuju nastavu na daljinu.

Zdravko Budimir, predsjednik aktiva direktora Osnovnih škola grada Prijedora kaže da preko raspoloživih alata i aplikacija pokušavaju da nadomjeste nedostatak redovnog pohađanja nastave.

Nastava na daljinu, od ponedjeljka će ponovo biti emitovana na programu Radio-televizije Republike Srpske, a snimanje je u toku. Putem malih ekrana, znanje će osnovcima prenositi već poznata lica, ali i nova koja su prvi put pred kamerama.

Silvana Batoz, učiteljica OŠ “Petar Kočić” u Prijedoru kaže da je trema prisutna.

– Odlično se za sada snalazim i mogu da pohvalim vašu vrijednu ekipu u RTRS-u koji nam dosta pomažu u svemu- dodaje Batoz.

U prvom ciklusu snimanja, angažovani su nastavnici iz Trna, Slatine, Prnjavora i Prijedora.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda ističe da će svim učenicima u Srpskoj dati mogućnost da, bez obzira gdje se nalaze i iz koje lokalne zajednice dolaze, ako ne mogu pohađati nastavu u svojoj učionici mogu pratiti nastavu preko RTRS-a.

Dok su pojedinim osnovcima draže školske klupe, drugima više odgovara nastava na daljinu. Ima i onih koji kažu da način sticanja znanja nije presudan da bi savladali gradivo.

Što se tiče srednjoškolaca, iz Pedagoškog zavoda ističu da ukoliko dođe do prekida klasične nastave, za njih će u tom slučaju biti primijenjen elektronski način.

Izvor: RTRS

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor/”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments