Na današnji dan prije 15 godina preminuo Michael Jackson: Po ovim stvarima ćemo ga zauvijek pamtiti

77
Photo by Mathew Browne on Unsplash

Kralj pop muzike Michael Jackson preminuo je na današnji dan, 25. juna, 2009. godine.

Pjevač je umro od zastoja srca u svom domu u Los Angelesu. U krvi su mu pronađeni propofol, opći anestetik, te lorazepam i midazolam, a upravo zbog propofola se i predozirao.

Taj lijek mu je prepisao njegov doktor Conrad Murray, koji je kasnije osuđen na četiri godine zatvora. Svoju karijeru Michael je započeo s pet godina, kad se na sceni pojavio sa starijom braćom kao član grupe Jackson 5. Ali pravu slavu doživio je tek kad je samostalno objavio album Thriller.

To je i danas najprodavaniji album ikada, a tokom karijere Michael je oborio čak 39 Guinnessovih rekorda. Jackson je imao i vitiligo, kožnu bolest koja izaziva bijele mrlje tijelu, pa je zbog nje počeo izbjeljivati kožu i nositi debele naslage bijelog pudera.

Također, estetskim operacijama je odlučio mijenjati svoje lice, a najviše nos. Pet Džeksonovih albuma svrstano je među najprodavanije u historiji muzike: Off the Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991) i “HIStory (1995). Ukupno, njegovi albumi prodati su u više od 750 miliona primjeraka.

Početkom osamdesetih godina 20. stoljeća postao je glavna figura u popularnoj muzici i prvi afroamerički zabavljač koji je stekao velik publicitet na MTV-u. Popularnost videospotova njegovih pjesama koji su prikazivani na MTV-u kao što su Beat It , Billie Jean i Thriller − poznati po pretvorbama videospota u umjetničku formu i promotivni alat – pomogla je relativno mladoj televiziji sticanje ugleda.

Jackson je donirao milione dolara u humanitarne svrhe radom svoje fondacije, izdavanjem humanitarnih singlova i podržavanjem brojnih akcija.

radiosarajevo.ba