Jugoslavija, moja otadžbina” premijerno u Prijedoru

Created | By: freeradio | June 8, 2021
Jugoslavija, moja otadžbina” premijerno u Prijedoru

Nakon brojnih zapleta i ograničenja, te obustavljanja rada pozorišta, što je stvaralo probleme za pripreme novih predstava, komad “Jugoslavija, moja otadžbina”, sutra će konačno premijerno biti odigran u u Pozorištu Prijedor.

Za dramatizaciju ove predstave zaslužni su Ivan Velisavljević i Aleksandar Novaković, a predstavu je, po djelu Gorana Vojnovića, režirao Marko Misirača.

– Komad nastao po ovom sjajnom romanu je jedna emotivna vrteška koja počinje od otkrića glavnog junaka, koji je piščev alter ego, koji otkriva jednu strašnu činjenicu na početku romana, vezanu za svoje porijeklo, svoga oca, svoje roditelje i kreće u potragu za ocem, potragu za prošlošću, potragu za korijenima – kazao je ranije Misirača, govoreći o djelu prema kojem je nastala predstava.

Roman Gorana Vojnovića “Jugoslavija, moja dežela”, objavljen  je 2012. godine.

– Prepoznatljivim stilom, oštrim i živim jezikom, veštim i spretnim pripovedanjem Vojnović demitologizuje Balkan i Jugoslaviju i omogućava novim generacijama jedan širi i neposredniji pogled na ono što se dešavalo u ratovima devedesetih godina prošlog veka na ovim prostorima. “Jugoslavija, moja dežela” postavlja pitanje smisla svih ratova, pitanje zla, pitanje krivice, pitanje odnosa očeva i sinova – stoji u opisu radnje i priče ove knjige.

U predstavi glume Blaž Popovski (Vladan), Mojca Partljič (Duša), Boris Šavija (Nedeljko), Aleksandar Stojković (Emir), Igor Štamulak (Brane), Željko Erkić (Danilo), Tjaša Hrovat i Sabina Halilović (Nadja), Miljka Brđanin (Mediha), Dean Batoz (Cera/Risto) i Mirela Predojević (Katarina/Kosa). Izvođenje predstave počinje u 20 časova.

Ova predstava je prva internacionalna saradnja Pozorišta Prijedor, pozorišta iz Kopra iz Slovenije i njemačke fondacije “Fridrih Ebert”.

Izvor:Glassrpske

No Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017