Ruski i američki naučnici “odvikavaju” komarce da piju krv

Created | By: freeradio | March 29, 2021
Ruski i američki naučnici “odvikavaju” komarce da piju krv

Ruski i američki naučnici sakupili su genom komaraca kako bi ih “odvikli” da piju ljudsku krv ili da prenose parazita koji uzrokuju malariju, saopštila je pres-služba Istraživačkog univerziteta informacionih tehnologija (ITMO) u Sankt Peterburgu.

Genom komaraca, koji su sakupili naučnici iz Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, borbu protiv malarije će učiniti jednostavnijom. Novi podaci će pomoći u pronalaženju regiona gena odgovornih za prenos bolesti.

U istraživanju, koje je počelo 2018. godine, učestvovali su eksperti sa Politehničkog instituta Virdžinija, Univerziteta Džordža Vašingtona i Univerziteta ITMO. Rad je objavljen u časopisu “GigaScience”.

Stečeno znanje će pomoći da se utiče na određene vrste, tako da komarci koji nose malariju prestanu da piju krv ili da ne prenose parazite. Ranije su naučnici imali samo referentni genom jedne vrste Anopheles gambiae, a sada imaju još dvije vrste komaraca afričke malarije Anopheles coluzzii i Anopheles arabiensis.

“Prikupljanje genoma komaraca je zadatak srednje težine. Sa jedne strane, on ima prilično veliki genom – oko 300 miliona simbola, samo deset puta manje nego kod ljudi. Sa druge strane, komarci imaju samo tri para hromozoma, a ne 23 kao što ima čovjek. S obzirom na to da se od jednog komarca dobija mala količina genetskog materijala, mi smo koristili materijal cijele kolonije, odnosno DNK mnogih jedinki koji ulazi u sekvenator (uređaj koji se primjenjuje za određivanje reda nukleotida u DNK-a molekulu). Kao rezultat, vidimo sve pojedinačne razlike komaraca koje bi trebalo iznivelisati kako bi se sakupio referentni genom”, rekla je saradnica Naučno-obrazovnog centra za raznolikost genoma ITMO Antona Zamjatina.

Genom je izdvojen na Politehničkom univerzitetu u Virdžiniji, gdje se čitave kolonije insekata drže radi eksperimenata. Zatim su stručnjaci Univerziteta ITMO počeli da ga sastavljaju. Ruski naučnici planiraju nove projekte, vezane za sastavljanje referentnih genoma drugih vrsta malarijskih komaraca.

Ukupno je 400 vrsta insekata okarakterisano kao malarični komarci, ali se 30 vrsta smatra prenosiocima malarije.

Malarija se drugačije zove i parazit Plasmodium, koga prenose komarci na ljude prilikom uboda. Kako bi se borili protiv bolesti, važno je da se razumije kako se stvaraju razlike na genetskom nivou u ponašanju u ishrani komaraca nosilaca i njihovih bezopasnijih “rođaka”, naglasili su stručnjaci univerziteta.

Izvor:Nezavisne

No Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017