14. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiPandemija uticala na 90% malih i srednjih preduzeća u BiH, direktne strane...

Pandemija uticala na 90% malih i srednjih preduzeća u BiH, direktne strane investicije stale…zdravstvo na početku bez testova, kreveta, respiratora…

Prema nekim preliminarnim poslovnim istraživanjima provedenim u martu 2020. godine, kriza COVID-19 pogodila je 90% mikro i malih preduzeća u metalnom, drvnom, tekstilnom i poljoprivrednom sektoru, dok su neke usluge, poput turizma, transporta i ugostiteljstva, suočene sa najozbiljnijij smanjenjem poslovanja i zapošljavanja.

Ovo između ostalih, piše u Izvještaju o napretku BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Kako se navodi u izvještaju, prilivi stranih investicija u zemlju gotovo su prestali tokom pandemije COVID-19 i, u odnosu na prethodne trendove, nagli pad se predviđa do kraja 2020.

Daljnji problemi povezani su s poremećajima u trgovini i lancima opskrbe, kratkoročnom likvidnošću, pristupom finansijama i gubitkom tržišta, iako su neke kompanije preorijentisale proizvodnju na medicinska sredstva i ličnu zaštitnu opremu odgovoriti na povećanu domaću potražnju.

Kao odgovor na izbijanje pandemije, vlasti na svim nivoima uvele su niz mjera usmjerenih na zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika, uključujući strožu primjenu zakona o zaštiti na radu i zdravlju na radu, posebno o upotrebi lične zaštitne opreme, dezinfekciji i fizičko distanciranje. Takve mjere takođe uključuju suspenziju ili smanjenje aktivnosti u brojnim sektorima, poput obrazovanja, maloprodaje, hotela, restorana i ugostiteljskih usluga i javnog prevoza.

Vlade entiteta i distrikta Brčko preduzele su neke trenutne mjere da podrže oporavak industrijske proizvodnje i očuvanje radnih mjesta. Uveli su privremene subvencije plata i obustavili poreze i doprinose tokom perioda lockdowna.

Aktivirani su fondovi za stabilizaciju i solidarnost, kao i šeme garancija za mala i srednja prduzeća. Međutim, postoji potreba da se osigura konzistentan pristup u cijeloj zemlji u razvoju i provedbi mjera ublažavanja COVID-19 za
mala i srednja preduzeća u koordinaciji sa privatnim sektorom

Zdravstveni sistem

U odnosu na COVID-19, vlasti na svim nivoima odmah su reagovale i uvele mjere ublažavanja kako bi usporile prijenos virusa slične zemljama EU, ali one nisu bile dobro koordinirane u cijeloj zemlji. Službene informacije o COVID-19 prikupljaju se, prezentiraju i izvještavaju lokalno i međunarodno putem postojećeg mehanizma Međunarodnih zdravstvenih propisa, navodi se u pomenutom izvještaju.

Postoje protokoli za zdravstvene ustanove za borbu protiv COVID 19, ali planovi pripravnosti i odgovora u bolnicama nisu sinhronizovani u cijeloj zemlji. Nedostatak kompleta za testiranje, kapaciteta krevetnih jedinica, respiratora, lične zaštitne opreme i zamjenskih mjesta za obradu i liječenje pacijenata označio je početak krize COVID-19.

Usprkos početnom uspjehu zdravstvenih vlasti u cijeloj zemlji da brzo uključe nove međunarodne i lokalne dokaze i najbolju međunarodnu praksu za sprečavanje i kontrolu širenja virusa, rano ublažavanje restriktivnih mjera izazvalo je epidemiološki vrhunac tokom ljetnih mjeseci.

Izvor:6yka

[vc_facebook el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments