Na današnji dan odštampana prva knjiga

Created | By: freeradio | September 30, 2020
Na današnji dan odštampana prva knjiga

Istoričari vjeruju da je odštampano 180 primjeraka Gutenbergove Biblije, a zna se da postoji 49 originalnih primjeraka, od kojih je 21 kompletan.

Gutenbergova Biblija, poznata i kao Biblija u 42 reda, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija mašinom štampana knjiga na svijetu, čiji su prvi primjerci, pojedini vjeruju, odštampani 1454-1455. godine.

Drugi, ipak, smatraju da je prvi put odštampana na današnji dan 1452. godine.

Ovo je prva knjiga ikada odštampana štamparskom mašinom na zapadu i simbolizuje početak štampe i trenutak revolucionarne promjene u istoriji komunikacije.

Štampao ju je Johan Gutenberg iz Majnca u Nemačkoj i ujedno se smatra najstarijom knjigom koja je štampana tehnikom pokretnih slova, iako postoje primjeri koji navode da se u Kini štampalo na ovaj način vjekovima ranije, kao u slučaju Dijamantske sutre.

Istoričari vjeruju da je odštampano 180 primjeraka Gutenbergove Biblije, a zna se da postoji 49 originalnih primjeraka, od kojih je 21 kompletan. Nijedan primerak nije prodat godinama unazad. Stručnjaci pretpostavljaju da bi dosegao cifru od 35 miliona dolara.

Izvor:Telegraf.rs

8 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017