Muzičku industriju u Evropi čeka dug put oporavka od pandemije: Garantni fondovi svjetlo na kraju tunela

Created | By: freeradio | February 4, 2021
Muzičku industriju u Evropi čeka dug put oporavka od pandemije: Garantni fondovi svjetlo na kraju tunela

Grupi od nekoliko evropskih država koje su pozvale svoje kompanije u muzičkoj industriji da pokrenu organizaciju koncerata i festivala u drugoj polovini godine, pridružila se i Holandija, pripremajući organizatorima garantni fond za rad bez rizika otkazivanja.

Kako je navela holandska ministarka kulture Ingrid van Engelsoven, Holandija je pripremila najmanje 300 miliona evra namijenjenih muzičkim festivalima, poslovnim sajmovima i sportskim takmičenjima koja privlače najmanje 3.000 posjetilaca.

– Ovaj fond je svjetlo na kraju tunela za organizatore festivala. Mogu se osloniti na garanciju u kojoj je rezervisano najmanje 300 miliona evra. Industrija događaja zastala je već duže vrijeme zbog korone te je potrebna garancija da bi se vratila na pravi put – izjavila je tom prilikom ministarka Van Engelsoven.

Ovim potezom Holandija se pridružuje Švajcarskoj, Austriji i Njemačkoj, koje su već obezbijedile slične fondove u iznosu i do nekoliko milijardi evra, dok, s približavanjem festivalske sezone, manifestacione industrije u Velikoj Britaniji, Danskoj i Francuskoj snažno lobiraju za iste programe kod svojih vlada.

Vlada Republike Njemačke krajem prošle godine je pozvala organizatore koncerata i festivala da počnu da rade na planiranju i organizaciji manifestacija za predstojeće ljeto. Kao svojevrsnu zaštitnu mrežu vlada je obezbijedila garanciju za eliminaciju rizika od otkazivanja, koja iznosi čak 2,5 milijardi evra.

– Pandemija će se završiti u nekom trenutku, ali ako odmah ne podstaknemo organizatore da rade na koncertima i festivalima za predstojeće ljeto, nećemo imati nijednu veliku manifestaciju u drugoj polovini godine – izjavio je tim povodom nemački ministar finansija Olaf Šolc te dodao da je za njihovu organizaciju i ponovno pokretanje muzičke industrije potrebno vrijeme.

Ovakvi potezi dio su optimizma koji se širi festivalskom i koncertnom industrijom sa najavama da će zahvaljujući vakcinaciji i brzim testovima ovog ljeta doći do vraćanja masovnih događaja širom planete. Ovo je očekivanje i vodeće muzičke korporacije u svijetu “Lajv nejšn”, čije su cijene akcija dostigle istorijski maksimum od 76,54 američka dolara. “Lajv nejšn” predvidio je brži povratak koncerata u dijelovima svijeta koji imaju visok procenat vakcinacije.

glassrpske

No Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017