Zdravstveni inspektori u Domu zdravlja Prijedor: Sve u rukama tužilaštva

Created | By: freeradio | April 23, 2021
Zdravstveni inspektori u Domu zdravlja Prijedor: Sve u rukama tužilaštva

Republički zdravstveni inspektori nemaju ovlašćenja da utvrđuju okolnosti pod kojima je došlo do nestanka struje ili eventualnog kvara na određenim aparatima i opremi, zbog čega je u Domu zdravlja u Prijedoru propalo više od 1.300 vakcina protiv virusa korona.

Portparol Inspektorata RS Dušanka Nikolić potvrdila je za naš list da su zdravstveni inspektori ipak izvršili nadzor u toj zdravstvenoj ustanovi za eventualne potrebe postupka koji je pokrenut pred Okružnim tužilaštvom u Prijedoru.

– Ispitivanje same opreme i uređaja zahtijevalo bi vještačenje od strane drugih nadležnih organa, za šta naši inspektori nisu ovlašćeni – navela je Nikolićeva za “Glas Srpske”.

Postupak tužilaštva na utvrđivanju eventualne krivične odgovornosti, navodi ona, ima prioritet u odnosu na postupak inspekcijskog nadzora.

– Zakonom o prekršajima propisano je da nikome ne može ponovo biti izrečena prekršajna sankcija za prekršaj o kojem je pravosnažno odlučeno. Ako je protiv počinioca prekršaja potvrđena optužnica zbog krivičnog djela kojim je obuhvaćen i prekršaj, za to se ne može ponovo pokrenuti prekršajni postupak, a ako je pokrenut, ne može se dalje voditi. Protiv počinioca prekršaja koji je proglašen krivim za krivično djelo koje obuhvata i prekršaj ne može se pokrenuti prekršajni postupak, a ako je pokrenut, ne može se dalje voditi – objasnila je Nikolićeva.

Ona je dodala da se procedure postupanja u slučaju nestanka električne energije, kada je riječ o održavanju hladnog lanca, definišu internim procedurama i protokolima svake pojedinačne zdravstvene ustanove.

– Rukovodstvo doma zdravlja obavezno je da obezbijedi potrebne uslove te da odredi lice koje će biti odgovorno da svakodnevno prati stanje hladnog lanca i vodi računa o ispravnosti opreme i po potrebi reaguje – kaže Nikolićeva, dodajući da su zdravstveni inspektori na licu mjesta konstatovali da je određena oprema zapečaćena od strane policije.

Izvor: glassrpske

9 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017