4. Marta 2024.
NaslovnicaZabavaZanimljivostiZašto djeca stavljaju cipele na prozor uoči Svetog Nikole

Zašto djeca stavljaju cipele na prozor uoči Svetog Nikole

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Procjenjuje se da skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, a velikom broju Srba u Bosni i Hercegovinu ovaj svetitelj je krsna slava. Ranijih godina važila je izreka da ko ne slavi svetog Nikolu, onda ide u goste. Međutim, ove godine i epidemiolozi i SPC pozvali su vjernika da proslave slavu u krugu porodice.

Sveti Nikola je slava nepromjenjivog datuma – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sjećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenešene iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u Crkvu Svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. Tri godine potom građani Barija su u čast Svetom Nikoli podigli velelepnu crkvu.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se u cijelom hrišćanskom svijetu. Praznuje se kao dječji praznik u zemljama zapadne Evrope, jer tada djeca, ako su bila poslušna, dobijaju poklone. Zaštitnik je grada Amsterdama.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patara u oblasti Likija u Maloj Aziji, od roditelja Teofana i None, u vrijeme rimskog cara Valerijana.

Još kao dijete, Nikola je pokazivao neobične duševne darove. Kada je odrastao i izučio škole, želio je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, arhiepiskop, “proizveo” za sveštenika grada Mira.

Razdijelio imovinu siromasima

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion, gdje se i zamonašio. Poslije smrti roditelja, svu naslijeđenu imovinu razdijelio je siromašnima.

Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi vjeru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utjehu, mir i dobru volju.

Sveti Nikola pada u vrijeme velikog božićnog posta, pa vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

U narodu se vjeruje da Sveti Nikola, noć uoči praznika, obilazi dobru djecu i dijeli poklone. I danas mnogi mališani čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, očekujući dar od sveca.

U nekim krajevima održao se običaj darivanja djece na taj praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik, prenosi Info Bijeljina.

Prema tradiciji, na dan Svetog Nikole nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments