14. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiZahtjev Vladi za koncesiju za ljubijske kopove

Zahtjev Vladi za koncesiju za ljubijske kopove

Rudnik “Arselor Mital Prijedor” narednih dana podnijeće zahtjev Vladi Republike Srpske za dodjelu koncesije za rudu sa kopova u LJubiji, najavio je direktor kompanije Mladen Jelača.
“Vjerujem da će i lokalna zajednica i nadležne institucije Republike Srpske to podržati”, rekao je Jelača novinarima u Prijedoru povodom Dana rudara i krsne slave Svete Varvare.

“Ruda iz LJubije ima svega 25 do 26 odsto željeza u odnosu na Omarsku gdje proizvodimo rudu od 50 do 51 odsto željeza, dok su svjetski standardi trgovanja rudama 62 do 65 odsto. Međutim, ohrabruju prvi rezultati testiranja u Zenici jer pokazuju da moguće dobiti zadovoljavajući proizvod miješanjem ljubijske rude sa rudom iz Omarske”, naveo je Jelača.

Prema njegovim riječima, to daje šansu za ozbiljno razmišljanje o nastavku rada u saradnji sa Rudnicima željezne rude “LJubija” i nadležnim institucijama.

U rudniku Omarska u ovoj godini proizvedeno je 1,4 miliona tona željezne rude od planiranih 1,55, koliko iznosi i plan za iduću godinu.

On je naveo da su u protekla četiri mjeseca na osnovu odobrenja Vlade za iskopavanje 120.000 tona rude već obavljena jednokratnog testiranja u željezari u Zenici, podsjetivši da prema osnivačkom ugovoru iz 2004. godine ova kompanija ima eksploataciona prava u LJubiji.

U Omarskoj imamo još oko osam miliona tona, što znači proizvodnju u narednih pet do šest godina”, dodao je Jelača.

Prioriteti u vremenu obilježenom pandemijom u rudniku “Arselor Mital Prijedor” bili su očuvati zdravlja ljudi i sačuvati radna mjesta za svih 750 zaposlenih.

Zbog higijensko-epidemioloških mjera brojne i raznovrsne aktivnosti kojima se tradicionalno obilježavaju krsna slava Sveta Varvara i Dan rudara redukovane su na dobrovoljno davalaštvo krvi, jubilarne nagrade radnicima i podjelu novogodišnjih paketića.

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments