4. Marta 2024.
NaslovnicaNovostiSVIJETZagađenje vazduha svake godine ubije 1.200 mladih u Evropi

Zagađenje vazduha svake godine ubije 1.200 mladih u Evropi

Djeca su izložena nivoima zagađenosti vazduha daleko većim od preporuka SZO, utvrdila je Evropska agencija za životnu sredinu. Pored toga, izvještaj nije uključio velike zagađivače poput Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije.

Zagađenje vazduha uzrokuje smrt više od 1.200 djece i adolescenata svake godine u Evropi, navodi se u izvještaju koji je u ponedjeljak objavila Evropska agencija za životnu sredinu (EEA).

– Djeca su posebno osjetljiva na zagađenje vazduha, od trenutka kada su u materici do kada postanu odrasli. Iako je broj prijevremenih smrti u ovoj starosnoj grupi nizak u odnosu na ukupan broj za evropsku populaciju koji procjenjuje EEA svake godine, smrti u ranoj životnoj dobi predstavljaju gubitak budućeg potencijala i dolaze sa značajnim teretom hroničnih bolesti, kako u djetinjstvu tako i kasnije u životu – navodi agencija sa sjedištem u Kopenhagenu u svom izvještaju.

Izloženost visokom zagađenju vazduha takođe uzrokuje veće stope astme, od koje već boluje devet odsto djece i adolescenata u Evropi, kao i smanjenu funkciju pluća, respiratorne infekcije i alergije.

Studija je obuhvatila 30 zemalja, uključujući 27 članica Evropske unije, ali nije obuhvatila velike industrijske zemlje poput Rusije, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva, što sugeriše da bi ukupan broj smrtnih slučajeva od zagađenja vazduha mogao biti još veći.

EEA je saopštila da nivoi nekoliko ključnih zagađivača vazduha “uporno ostaju iznad” smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u mnogim evropskim zemljama, posebno u centralno-istočnoj Evropi i Italiji.

Procjenjuje se da je 97 odsto urbanog stanovništva među ispitanim zemljama prošle godine bilo izloženo vazduhu koji nije ispunio preporuke SZO.

EEA je saopštila da se emisije iz transporta, industrije i grijanja moraju smanjiti.

Jedno praktično rješenje koje je predstavljeno u korist djece u kratkoročnom periodu je poboljšanje kvaliteta vazduha oko škola povećanjem zelenih površina.

Euractiv

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments