30. Septembra 2023.
NaslovnicaZabavaZanimljivostiZabilježen najtopliji dan ikada na Zemlji

Zabilježen najtopliji dan ikada na Zemlji

Američki Nacionalni centar za predviđanje životne sredine saopštio je da je 3. jula 2023. godine na Zemlji zabilježen najtopliji dan ikada.

Svjetska prosječna temperatura 3. jula dostigla je 17,01 stepeni Celzijusa (62,62 F), nadmašivši prethodni rekord od 16,9 stepeni Celzijusa postavljen u augustu 2016. godine”, saopćili su iz Centra, odnosno njegovog Odjela meteorološke službe.

Ovog ljeta klimatske promjene podstiču ekstremne toplotne talase širom svijeta, izazivaju meteorološka upozorenja i oduzimaju brojne živote.

Od Sjeverne Amerike do Evrope, Azije i Bliskog istoka, zemlje se bore s visokim temperaturama.

U SAD-u su izdata upozorenja širom zemlje jer su sparna vrućina i opresivna vlaga pogodili šire regije.

Meksiko je takođe bio ozbiljno pogođen, sa temperaturama koje su dostigle 40 stepeni Celzijusa (104F). Više od 110 ljudi izgubilo je život zbog visokih temperatura u Meksiku.

Velika Britanija je proživjela svoj najtopliji juni otkako je 1884. godine počelo vođenje evidencije. Prosječna temperatura bila je 15,8C (60,44F), skoro za jedan stepen više od prethodnih maksimuma za mjesec.

Iranu su temperature u nekim područjima dostigle nevjerovatnih 50 stepeni Celzijusa (122F).

U Španiji je živa skočila na 44 stepeni Celzijusa (111,2F). Pakistan i Indija su također pretrpjeli razorne posljedice vrućine. I Kina bilježi svoje najtoplije dane u posljednjih šest decenija, s temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa (104F).

radiosarajevo.ba

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments