Za zgradu biblioteke u Prijedoru četiri miliona KM

Created | By: freeradio | May 5, 2021
Za zgradu biblioteke u Prijedoru četiri miliona KM

Izgradnja zgrade biblioteke u Prijedoru planirana je integralnom strategijom razvoja grada, a planom sprovođenja ove strategije za period 2021-2023. godine predviđeno je da posao vrijedan četiri miliona KM počne iduće godine.
Riječ je o jednom od višegodišnjih projekata, gdje je za prve dvije godine predviđena investicija od 2.550.000 KM, uz učešće gradskog budžeta od pola miliona KM, te eksternih izvora finansiranja od 2.050.000 KM.

“U trogodišnjem planu sprovođenja biće primijećena velika razlika u planiranim iznosima između 2021. godine, s jedne, i 2022. i 2023. godine, s druge strane. Ova razlika je nastala usljed pažljivog odabira projekata za sprovođenje u 2021. godini. Svi oni projekti za koje nisu stečeni uslovi da započnu sa sprovođenju u 2021. godini, odgođeni su za naredni period”, navedeno je u planu sprovođenja razvojne strategije grada.

Zavod za izgradnju grada Prijedor izradio je izvedbeni projekat buduće zgrade biblioteke, na koji je stručni kolegijum prijedorske Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” dao primjedbe.

“Još nismo dobili prerađen izvedbeni projekat. Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podsjetili smo na njihovu obavezu u rješavanju ove problematike, ali su nam odgovorili da se obratimo lokalnoj zajednici”, piše u izvještaju o radu Biblioteke.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” u Prijedoru maksimalno je iskoristila raspoloživi prostor od 144 metra kvadratna u zgradi Muzeja Kozare, gdje je privremeno smještena 1987. godine, kao i prostor u Gradskoj čitaonici od 116 metara kvadratnih.

Matična ustanova godinama upozorava na to da ne ispunjava standarde za rad, ni prostorne ni kadrovske, budući da ima svega šest stručnih radnika sa direktorom od 12 propisanih, a raspolaže fondom od 66.000 bibliotečkih jedinica, od kojih je više od 35.000 uneseno u “Kobis” sistem.

“Da bismo mogli nesmetano raditi u 2021. godini i u narednim godinama, ponovo ćemo se obratiti osnivaču i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da obezbijede sredstva za izgradnju zgrade biblioteke”, navedeno je u izvještaju.

U 2020. godini Biblioteka je imala 1.417 upisanih članova, 22.509 posjeta i 25.543 pozajmljene knjige, prihod od članarine iznosio je 3.152 KM, a visina članarine nije se mijenjala 10 godina i kreće se od dvije do 15 KM.

Osim periodičnih akcija besplatnog učlanjenja, pravo na besplatne članske karte tokom cijele godine imaju nezaposlena lica, ratni vojni invalidi i invalidi rada, članovi najuže porodice poginulih i nestalih boraca, lica sa invaliditetom, slijepa i slabovidna lica, dobrovoljni davaoci krvi, djeca predškolskog uzrasta i učenici prvog razreda osnovne škole, te radnici iz kulture i novinari.

Svi članovi biblioteke u Gradskoj čitaonici mogu čitati “Dnevni avaz”, “Euro-Blic”, “Glas Srpske”, “Politiku”, “Večernji list”, “Nezavisne novine”, “Gloriju”, “Kozarski vjesnik”, NIN, “Politikin zabavnik”, “Medici.kom”, “Nacionalnu geografiju” i “Životvorni istočnik”.

Od ovih 13 publikacija, sedam se koriči i pohranjuje u Gradsku čitaonicu, tako da su i dalje dostupni korisnicima.

Izvor:SRNA

9 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017