20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiRS-BIHZa sada bez značajnijeg zahlađenja

Za sada bez značajnijeg zahlađenja

Meteorolog Milica Đorđević izjavila je Srni da za sada u najavi nema nekog značajnijeg zahlađenja, a da će u narednih 10 dana u Republici Srpskoj biti smjene relativno toplih i hladnijih perioda.
Ona je navela da se očekuje česta pojava kiše, koja će uz pad temperature vazduha prelaziti u susnježicu i snijeg.

“Za sada nemamo najavu nekog ozbiljnijeg i značajnijeg zahlađenja koje bi moglo da donese nižu temperaturu vazduha u svim predelima i snežne padavine u nižim krajevima. Sve će biti na preskok, promenljivo, povremeno kiša, povremeno susnežica i sneg”, rekla je Đorđevićeva.

Đorđevićeva je navela da će već od danas, a pogotovo u naredna dva-tri dana, početi ponovo da duva jugo, koji neće biti toliko jak, ali će uz njega doći i do porasta temperature vazduha, pa će do četvrtka, 14. decembra, biti toplije.

“Povremeno će biti slabe kiše, a u sredu, 13. decembra, očekuju se nešto jače padavine koje će se tokom dana premestiti sa severa ka jugu, kada će oslabiti i vetar”, rekla je Đorđevićeva.

Ona je rekla da će u četvrtak i petak, 14. i 15. decembra, biti oblačno, postepeno hladnije, te će na prelazu za vikend zbog razvedravanja biti hladniji dani, pogotovo u noćnim i jutarnjim časovima kada će se minimalna temperatura spuštati do minus osam, a na planinama i ispod minus 10 do minus 12 stepeni Celzijusovih.

Đorđevićeva je rekla da se za vikend očekuje hladnije vrijeme, kao i početkom naredne sedmice, kada i kalendarski počinje zima.

Ona je napomenula da se, bez obzira na to što će u tim danima biti hladnije, ipak ne može pričati o ekstremnoj hladnoći, već će u tim danima sve biti u skladu sa prosjekom.

“Za sada nemamo u najavi neko ozbiljnije, jače zahlađenje, mada će biti i tih polarnih, hladnih dana”, rekla je Đorđevićeva.

Kalendarska zima počinje 21. decembra u 4.27 časova, a trajaće do 20. marta 2024. godine, kada je proljećna ravnodnevnica.

Tokom perioda zime sjeverna polulopta biće okrenuta od Sunca, pa će dani biti kraći, a noći duže. Zanimljivo je da će prvog dana zime – dan već početi da se produžava.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments