4. Marta 2024.
NaslovnicaNovostiRS-BIHZa pola godine više od 1.000 slučajeva nasilja nad ženama u RS:...

Za pola godine više od 1.000 slučajeva nasilja nad ženama u RS: Uključili smo sve alarme!

U Republici Srpskoj u prvom polugodištu evidentirano je više od 1.000 slučajeva nasilja nad ženama, uglavnom fizičkog, izjavila je danas ministar porodice, omladine i sporta Srpske Selma Čabrić.

Ona je istakla da sve žrtve treba da znaju da imaju podršku nadležnih institucija u Republici koje će im pružiti svu moguću zaštitu.

“Zbog poražavajući podataka uključili smo sve alarme, upalili sva svjetla, alarmirali javnost i nevladin sektor. Ministarstvo mora preduzeti mjere, a počinilac mora biti kažnjen i svoju kaznu odslužiti”, rekla je Čabrićeva novinarima u Sarajevu, prije početka konferencije “Lokalni pristup prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici sa fokusom na nasilje nad ženama”.

Ona je navela da je u Srpskoj 2012. godine usvojen Zakon o zaštiti žrtava nasilja u porodici, koji je mijenjan i dopunjavan, a nacrt novog zakona je u skupštinskoj proceduri.

“Danas ćemo razgovarati sa predstavnicima lokalnih zajednica o poboljšanju njihovih protokola, te o primjerima dobre prakse, odnosno kako to treba i može da funkcioniše”, rekla je Čabrićeva, prenosi SRNA.

Ona je dodala da je ministarstvo na čijem je čelu stoji na raspolaganju Savezu opština i gradova Republike Srpske, te da Ministarstvo lokalne uprave i samouprave može da pomogne u izradi protokola.

Izvršni direktor Fondacije “Udružene žene” iz Banjaluke Gorica Ivić rekla je da ono što muči žene žrtve nasilja da u određenom broju slučajeva nemaju osjećaj da sistem stoji iza njih, a one koje prijave nasilje nemaju povratne informacije šta je dalje urađeno po tom pitanju.

“Mi smo sistem koji nije naučio da se bavi žrtvama, njihovom zaštitom i podrškom, već više procesuiranjem, tako da u tom smislu postoji niz koraka koje treba preduzeti kako bi žrtve bile ohrabrene da ostaju u sistemu podrške i ne odustaju od njega i ono što je najvažnije, da se vjeruje žrtvama”, istakla je Ivićeva.

Prema njenim riječima, prepoznaju se samo fizički oblici nasilja, gdje su na žrtvama vidljive povrede, ali ne i oni produženi oblici koji se dešavaju nakon što žrtva izađe iz nasilne porodice.

“Nasilje izaziva značajne traume koje se, nažalost, nose cijeli život”, poručila je Ivićeva i navela da su sve policijske uprave u Republici Srpskoj u ovoj godini zabilježile povećanje prijava nasilja u odnosu na prethodnu godinu, te dodala da je zakonska obaveza da se sve prijave evidentiraju i proslijede drugim institucijama.

Ona je navela da je povećan broj i seksualnog nasilja nad odraslim osobama i djecom na nivou cijele Republike Srpske.

Projektni koordinator u DŽender centru Vlade Federacije BiH /FBiH/ Fatima Bećirović rekla je da se broj prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama u FBiH iz godine u godinu povećava, jer su se žrtve ohrabrile da se obrate nadležnim institucijama i potraže podršku i pomoć.

Prema njenim riječima, postoji i gubitak povjerenja u institucije, a postoje i slučajevi gdje su napravljeni propusti, gdje žene žrtve nasilja nisu bile zaštićene na adekvatan način.

Ona je navela da postoje stručnjaci koji će pružiti pomoć i podršku žrtama i da postoje propisi koji će ih zaštititi.

Bećirovićeva je dodala da se mora govoriti o pojedinačnim slučajevima žena žrtava nasilja i pozivati na odgovornost one koji su napravili propust i kažnjavati ih, te na taj način poslati porukuku svima koji ne rade savjesno da moraju primjenjivati zakonska rješenja i zaštititi žrtve nasilja.

Stručni saradnik za odnose sa javnošću Saveza opština i gradova Republike Srpske Vladana Popović Đorđić rekla je da je vrijeme da se entitetski savezi počnu baviti temama koje su aktuelne, posebno kada je riječ o porastu nasilja nad ženama.

“Bitno je obezbijediti zaštitu žene koja se odluči da ode od nasilnika. Treba joj ponuditi zaposlenje da ne bi bila primorana da se vrati nasilniku”, navela je Đorđićeva.

Direktor Saveza opština i gradova FBiH Vesna Travljanin izjavila je da će na današnjoj konferenciji razmijeniti mišljenja i donijeti zaključke koji se odnose na zaštitu žena žrtava nasilja u porodici i uopšte o ravnopravnosti polova.

Ona je navela da je potrebno da opštine koje već imaju centre za socijalni rad pojačaju svoju ulogu u zaštiti žrtava nasilja, jer su lokalne zajednice prva mjesta gdje se građani obraćaju.

Na konferenciji koju su organizovali savezi opština i gradova u Republike Srpske i FBiH, učestvuju eksperti za ovu oblast, te predstavnici lokalnih zajednica iz oba entiteta.

MONDO

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments