4. Marta 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorZa 10 mjeseci više prijava nasilja nego za cijelu 2022, provjeravaju se...

Za 10 mjeseci više prijava nasilja nego za cijelu 2022, provjeravaju se i anonimne

Prijedorski Centar za socijalni rad za deset mjeseci ove godine primio je 178 prijava porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, što je više nego za cijelu prošlu godinu kada je bilo 159 takvih slučajeva, a subjekti zaštite na teren izlaze i na anonimne prijave i svaku provjeravaju, rečeno je na skupu koji je povodom kampanje “16 dana aktivizma” danas u Prijedoru organizovala Komisija za ravnopravnost polova Skupštine grada.
Socijalni radnik ovog centra Dragana Grujičić istakla je da nikada nije pogrešno obratiti se za pomoć kada je u pitanju bilo koji oblik porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, jer je bez toga teško doći do informacije, bez obzira da li i koje usluge sistema će koristiti onaj ko trpi nasilje.

Govoreći o pojmu femicida, Grujičićeva je navela da činjenica da je Republika Srpska 2020. godine dobila novi zakon o porodičnom nasilju, koji je revolucionaran po tome što je svako nasilje krivično djelo, a nijedno prekršaj, te da se taj zakonski dokument sada mijenja i dorađuje, govori o tome koliko je problem porodičnog i nasilja nad ženama rasprostranjen.

“Nikad iz neke prijave na prvu ne možete znati koliko daleko je nasilnik spreman ići, a obično se ispostavi da femicidu uvijek prethodi neki od oblika nasilja”, navela je Grujičićeva.

Ona je naglasila da subjekti zaštite u Prijedoru mogu da se pohvale praksom da na teren izlaze i na anonimne prijave i svaku provjeravaju.

“Nećete pogriješiti da pozovete 122 u policiji, a ako neko to ne želi, ima SOS broj 1264 za Republiku Srpsku gdje se stručnim licima, obično su ženske osobe, može prijaviti i onaj ko trpi nasilje i onaj ko zna nekoga ko ga trpi. Takođe predstavljanje nije obavezno”, navela je Grujičićeva.

Član džender tima grada Prijedora Senka Jakupović održala je trening o stereotipima i predrasudama o nasilju u porodici i pozvala predstavnike mjesnih zajednica da letke o načinima prijave nasilja distribuišu u svojim sredinama.

Aleksandra Popić iz banjalučke kancelarije OEBS-a rekla je da je femicid koji se u Prijedoru dogodio u januaru ove godine imao odgovarajuću reakciju policije, tužilaštva i suda i da je za relativno kratko vrijeme počinilac osuđen na 27 godina zatvora.

“Prijedor je, po ocjeni OEBS-a, veoma napredan u odgovoru institucija na problem nasilja u porodici i nad ženama. Prijedorski i osnovni i okružni sud djeluju ka posebnoj i generalnoj prevenciji. Mislim da se malo o tome zna jer ove institucije nisu sklone samopromociji”, dodala je Popićeva.

Jedan od zaključaka današnjeg skupa je da je potrebno razvijati procese komunikacije i distribucije informacija koje pomažu ženama i muškarcima da se oslobode pri izjašnjavanju o nasilju.

Među zaključcima je i iskazana potreba za rad sa različitim ciljnim grupama na umanjenju predrasuda i uključivanje predstavnika ustanova koji su posvećeni oblastima briga o djeci ugroženoj nasiljem u porodici, transgeneracijsko prenošenje obrazaca ponašanja i uključivanje mjesnih zajednica u rad s institucijama nadležnim za zaštitu od porodičnog i nasilja nad ženama.

Skupu organizovanom povodom globalne kampanje “16 dana aktivizma” prisustvovali su i članovi radne grupe za donošenja akcionog plana o ravnopravnosti polova, predstavnici Policijske uprave Prijedor i predstavnici multisektorskog tima za zaštitu od nasilja u porodici.

Srna

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments