22. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiRS-BIHVodostaji u blagom porastu

Vodostaji u blagom porastu

Vodostaji rijeka u Bosni i Hercegovini u blagom su porastu, ali za sada nema većih problema na terenu osim da su za određena mjesta izdata upozorenja od mogućih izlijevanja iz korita.

Prema posljednjim mjerenjima Agencije za vodno područje Save vodostaji rijeka u vodotoku Save, Une, Sane, Sanice, Vrbasa, Bosne su u porastu.

Hidrološko stanje obavještenja izdano je za samo nekoliko lokacija i to CS Tolisa – Demerovac na kanalu Demerovac gdje je jutros vodostaj iznosio 133 cm, na mjernoj stanici Ripač u vodotoku Une gdje je prema posljednjem mjerenju vodostaj iznosio 124 cm te mjestu Modrac gdje je u 6 časova izmjereno 126 cm.

Za sada nema većih problema, a intenzivne padavine bit će nastavljene i u toku dana.

Što se tiče Hercegovine, prema informacijama Agencije za vodno područje Jadranskog mora, visina Neretve u Mostaru iznosi 484 centimetra i u porastu je, ali se radi o standardnim vrijednostima i varijacijama vodostaja rijeke u Mostaru.

Na području Republike Srpske vodostaji su za sada u blagom porastu, a u izvještajima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske vodostaj je u blagom porastu, ali nema izlijevanja iz korita, prenosi Klix.

Podsjetimo, zbog predstojećih obilnih padavina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, iz Agencije za vodno područje rijeke Save upozoravaju na porast vodostaja Save u slivovima Drine, Bosne, Une i Sane.

SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments