30. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiRS-BIHVlada da predloži Skupštini novu rezoluciju u vezi sa Trgovskom Gorom

Vlada da predloži Skupštini novu rezoluciju u vezi sa Trgovskom Gorom

Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srpske zatražio je da Vlada Srpske pripremi informaciju o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH u vezi sa sprečavanjem Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori i da Narodnoj skupštini predloži novu rezoluciju za skupštinsku raspravu, rekao je predsjednik Odbora Maksim Skoko.
“Odbor smatra da je namjera Hrvatske da na Trgovskoj gori izgradi odlagalište radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva neprihvatljiva i nedopustiva i da dosadašnje aktivnosti nisu zaustavile namjeru Hrvatske da na pomenutoj lokaciji odlaže radioaktivni otpad”, rekao je Skoko novinarima u Banjaluci, nakon što su članovi Odbora za zaštitu životne sredine predstavili zaključke sa tematske sjednice Odbora o pitanju odlaganja radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

On je dodao da Odbor za zaštitu životne sredine podržava rad pravnog i ekspertskog tima i da traži da budu obezbijeđena neophodna sredstva za njihov dalji rad i aktivnosti.

Skoko je rekao da su zaključci po ovoj temi doneseni jednoglasno na tematskoj sjednici koja je održana u više navrata.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske o ovom pitanju posljednji put raspravljala u decembru 2015. godine.

Zamjenik predsjednika ovog odbora Milanko Mihajilica rekao je da je važno što je Odbor zatražio da Vlada pripremi prijedlog rezolucije koja će ići na raspravu u Narodnoj skupštini Srpske, jer će rezolucija koja bude usvojena u Narodnoj skupštini odrediti mjere i zadatke za razne nivoe aktivnosti koje bi trebale dovesti do toga da Hrvatska odustane od namjere odlaganja radioaktivnog otpada.

Mihajilica je rekao da Odbor smatra da Predsjedništvo BiH, u čijoj je isključivoj nadležnosti spoljna politika BiH, treba zauzeti jasne stavove o ovom pitanju i narediti donošenje niza konkretnih mjera političke, prave i diplomatske prirode koje će onemogućiti Hrvatsku da odlaže otpad na Trgovskoj gori.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH. 

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments