4. Marta 2024.
NaslovnicaZabavaZanimljivostiVelika solarna oluja sprema se da pogodi Zemlju, postoji opasnost od prekida...

Velika solarna oluja sprema se da pogodi Zemlju, postoji opasnost od prekida interneta i radijskih signala

Danas se očekuje da će nadolazeća solarna oluja ili izbacivanje koronalne mase (CME) stvoriti smetnje u radijskim signalima, internetu i GPS signalima na globalnom nivor, upozoravaju američki prognostičari.

Tri solarne oluje

Fizičarka za vremenske prilike u svemiru Tamita Skov naglašava potencijalne uticaje, te nadolazeće solarne oluje na Zemljino magnetsko polje, predviđajući aurore koje dosežu srednje geografske širine, zajedno s vjerovatnim problemima za amaterski radio i GPS prijem, posebno tokom noći.

Predviđa se da će oluja pogoditi Zemlju do podneva 1. decembra, napominje dr. Skov. Američka nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) predvidjela je tri solarne oluje koje idu prema Zemlji, s vjerovatnošću da će se neke spojiti zbog povećanih poremećaja magnetskog polja. Dr. Skov naglašava mogućnost snažnih geomagnetskih oluja i polarne svjetlosti nivoa G3, što prema NOAA ljestvici predstavlja jačinu srednjeg intenziteta (G5 je najjača geomagnetska oluja).

Uz brujanje društvenih medija, posmatrači neba dijelili su zadivljujuće slike i videozapise aurore na sjevernoj hemisferi. NOAA najavljuje nadogradnju s G2 na G3, predviđajući spajanje tri solarne oluje, povećavajući vjerovatnost G3 (jakih) uslova za 1. decembar.

Energetski udari 

Solarne oluje izviru iz Sunca kao snažni energetski udari koji sadrže plazmu i ioniziranu tvar, a pokreću ih eksplozivne sunčeve baklje povezane sa sunčevim pjegama. Neposredna solarna oluja potiče od snažne baklje blizu “Regije 3500” na Suncu.

Stručnjaci upozoravaju da bi očekivana solarna oluja mogla poremetiti komunikacijske sisteme na visokim geografskim širinama. Dr. Skov predlaže mogući uticaj nivoa G3-G4, s obzirom na prisutnost najmanje dvije solarne oluje prije ove nadolazeće, prenosi Avaz.

Solarne oluje imaju istoriju ometanja Zemljinog magnetskog polja, uzrokujući štetu na električnim mrežama, satelitske smetnje i povremene smetnje u internetskoj povezanosti.

SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments