20. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiVanrednog stanja neće biti, ali evo koje mjere možemo očekivati

Vanrednog stanja neće biti, ali evo koje mjere možemo očekivati

Zatvaraje noćnih klubova, zabrana okupljanja tokom vikenda i kažnjavanje građana koji lažu o kontaktima sa kovid pozitivnim osobama, neki su od prijedloga mjera za zauzdavanje korona epidemije.

Kako zaštititi zdravlje stanovništva i izboriti se sa galopirajućom epidemijom, a istovremeno sačuvati privredu i ne “zaključati” čitavo društvo? Odogvor na ovo pitanje pokušali su da ponude najviši zvaničnici RS, direktori bolnica, dekani medicinskih fakulteta i načelnici gradova i opština, na sastanku koji je organizovala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Najviše pažnje je izazvalo, očekivano, izlaganje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je poručio da već od ponedeljka treba ponovo otvoriti škole, a đake vratiti u učionice. Ipak, još nije potpuno jasno kako će ubuduće izgledati nastava u osnovnim i srednjim školama, i da li će o tome, uz Republički štab za vanredne situacije i Ministarstvo prosvjete, odlučivati i loklani štabovi, na osnovu epidemiološke situacije u pojedinim zajednicama.

Kako je na početku sastanka rekla predsjednica RS Željka Cvijanović glavni cilj današnjeg sastanka je bio da se Republičkom štabu za vanredne situacije daju smjernice za donošenje epidemioloških mjera. Ako je suditi po izjavama ključnih učesnika, jedno je sigurno: neće biti vanrednog stanja, niti policijskog časa.

Kako je istakao Dodik, predstavnici Republike Srpske će se na nivou BiH boriti da granice ne budu zatvorene. Ni zatvaranje fabrika, zanatskih radnji, trgovina i ugostiteljskih objekata, ne dolazi u obzir.

Ali, kako je upozorio premijer RS Radovan Višković, ako epidemija izmakne kontroli crno nam se piše.

– Ne želimo ništa zatvarati, ali ako epidemiološka situacija izmakne kontroli, neke će se stvari zatvoriti same od sebe. Neće imati ko doći na posao, ni liječiti ljude, ni učiti djecu – poručio je Višković.

– Rad ugostiteljskih objekata treba dodatno ograničiti, a noćne klubove zatvoriti. Ovo nije usmjereno protiv vlasnika klubova, to je neophodno da bi se zaštitilo zdravlje stanovništva – rekao je Milorad Dodik.

Najavljeno je i žešće kažnjavanje neodgovornih građana, koji izbjegavaju nošenje maski i ne haju za zabranu okupljanja, a na udaru kazni bi se mogli naći i oni koji – lažu.

Kako je istakao Nenad Stevandić, šef tima za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, epidemija je buknula zato što građani lažu o kontaktima sa zaraženima. Zbog tih laži, tvrdi on, povećava se i broj oboljelih i smrtnost, te stoga treba kažnjavati one koji kriju kontakte.

Predloženo je i da se zabrane okupljanja i žurke tokom vikenda, te da se pooštre inspekcijske kontrole.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić najavio je i mogućnost da se u higijensko epidemiološkim službama domova zdravlja angažuju studenti završnih godina medicine.

Dodik: Nosite maske, ne tjerajte nas da zavodimo mjere

Srpski član predsjendištva BiH Milorad Dodik apelovao je na građane da nose zaštitne maske, drže distancu i izbjegavaju okupljanja, kao što su činili i u martu. – Ne vidim šta je tu toliko teško. Sada apelujemo i molimo, nemojte nas tjerati da zavodimo mjere. Nije ovo stvar simpatije ili atipatije, nije ni stvar politike i kampanje, u pitanju je zdravlje stanovništva. Akobudemo primorani, dan pred izbore ćemo uvesti drastične mjere, jer ćelimo da, kao i do sada, upravljamo ovom krizom – poručio je Dodik.

srpskainfo.com

Foto: Prijedor24

[vc_facebook type=”button_count” el_id=”https://www.facebook.com/freeradioprijedor/”]

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments