Vakcinacijom medijskih radnika započela treća faza vakcinacije u RS

Created | By: freeradio | May 21, 2021
Vakcinacijom medijskih radnika započela treća faza vakcinacije u RS

U Institutu za javno zdravstvo Republika Srpska (RS) danas je započela vakcinacija protiv virusa korona medijskih radnika, čime je počela treća faza vakcinacija predviđena planom vakcinacije.

Za vakcinaciju se prijavilo oko 700 radnika u medijima, koji su na to imali pravo, a radi se o osobama koje rade na terenu i izloženi su riziku obolijevanja od COVID-19. Tokom dana predviđeno je da bude vakcinisano oko 30 medijskih radnika vakcinama Sinopharm i Sputnik V.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS na konferenciji za novinare pred početak vakcinacije, izjavio je da će faza tri početi postepeno, a pored medijskih radnika predviđena je vakcinacija pripradnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS, prosvjetnih radnika, zaposlenih u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove i u određenim privrednim subjektima.

On je istakao da je i pored vakcinancije potrebno i dalje nastaviti poštovati epidemiološke mjere kao što su nošenje maske, fizička distanca i lična higijena.

Jela Aćimović, epidemiolog u Institut za javno zdravstvo RS-, rekla je da ni jedna faza nije gotovo, prva faza zdravstveni radnici i zaposleni i korisnici staračkih domova, druga faza starijih od 65 i mlađih sa hroničnim bolestima koje predstavljaju povećan rizik na kojoj je akcenat.

“Da stanovništvo koje pripada u treću fazu ne bi predugo čekalo, odlučili smo da počnemo s njihovom vakcinacijom, ali samo u Institutu za javno zdravstvo RS”, kazala je Aćimović.

Ona je istakla da RS trenutno ima veće količine vakcina, a da je ukupno dospjelo u RS 268.430 doza za vakcinaciju 134.215 osoba.

“Većina je stigla iz direktne nabavke, više od 150.000 doza vakcina Sinopharm i Sputnik V, a ostalo je iz donacija”, rekla je ona.

Prema njenim riječima trenutno je u toku vakcinacija s tri vrste vakcina Sinopharm, Sputnik V i AstraZeneca, a od ponedjeljka počinje vakcinacija i s vakcinama Pfizer, kojeg ima oko 45.000 doza.

Do sada je 59.000 osoba u RS primilo prvu dozu, a oko 28.000 je u potpunosti vakcinisano.

Nezavisne

9 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017