20. Aprila 2024.
NaslovnicaZabavaMuzikaUvedene velike promjene na Еvroviziji

Uvedene velike promjene na Еvroviziji

Svih 37 zemalja učesnica odabralo je ovih dana svoje predstavnike za Еvroviziju u Švedskoj, a osim što je sada napokon poznata cijela lista izvođača, od ove godine se uvode i neke nove stvari.

Radi se o promjenama u polufinalnim večerima, a koje se odnose na zemlju domaćina, kao i na grupe ‘Big 5’ (Velikih 5) – Francusku, Njemačku, Italiju, Španiju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Naime, prvi put će zemlje iz te grupe, kao i zemlja domaćin, nastupiti u polufinalnim večerima, što do sada nisu radili.

Prethodnih godina nisu nastupali, već bi se u polufinalnim večerima pustio samo kratki isječak sa proba predstavnika tih zemalja.

“Ovo daje šansu državama iz ‘Big 5’, kao i domaćinu, pravednije takmičenje u finalu, s obzirom na to da sada imaju priliku i prije finala nastupiti na evrovizijskoj pozornici”, objasnila je producent takmičenja Еba Adielson.

“Ujedno je to dobra stvar i za publiku te za gledaoce jer mogu vidjeti sve numere koje se takmiče ove godine prije samog finala”, kaže ona.

U prvom polufinalu će tako nastupiti Njemačka, Švedska i Velika Britanija, a u drugom Francuska, Italija i Španija.

Osim polufinala, mijenjaju se određene stvari i kod glasanja u finalu koje će trajati duže nego inače.

Ono će će se otvoriti 11. maja, i to tik prije nego krene prva finalna izvedba. Gledaoci će moći dati svoj glas čim završi izvedba njihovog favorita. Drugačije je to od dosadašnje prakse kada se moglo glasati tek nakon što su sve pjesme izvedene.

“Želimo omogućiti gledaocima da se uključe odmah od početka. Ako vidite nešto što vam se sviđa, trebali biste moći odmah glasati. Naravno, možete čekati i kraj pa odlučiti”, rekla je Adielson.

Glasanje je drugačije i za fanove Еvrosonga, a koji ne dolaze iz država koje se takmiče. Oni će imati gotovo 24 sata da glasaju za svoje favorite. Kako navode iz “eurovision.tv”, onlajn glasanje će za njih započeti čim završi druga generalna proba za svaku polufinalnu i finalnu veče, što će biti veče prije. Nakon toga, mogu glasati dok ne počne emisija uživo.

Adielson je objasnila kako su time htjeli obožavaocima širom svijeta dati bolju šansu da utiču na krajnji rezultat.

“Sada ne moraju namještati budilnik i buditi se usred noći da glasaju”, rekla je, piše portal “24sata“.

ATV BL

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments