20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorUsvojen Nacrt budžeta za iduću godinu od 72,2 miliona KM

Usvojen Nacrt budžeta za iduću godinu od 72,2 miliona KM

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas Nacrt budžeta za 2024. godinu u iznosu od 72.258.350 KM koji je za 13,5 odsto manji od rebalansa ovogodišnjeg budžeta, a javna rasprava o ovom dokumentu biće održana u onlajn formi od 11. do 18. decembra.
Načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Maja Kunić navela je da je nacrt za iduću godinu manji od rebalansa ovogodišnjeg budžeta zato što nisu uvrštena namjenska neutrošena sredstva dobijena u ovoj godini putem kredita, od Vlade i iz Kabineta predsjednika Srpske.

“Nisu uvrštena u Nacrt budžeta za 2024. jer se očekuje realizacija na teret 2023. Gotovo za sve ove projekte raspisan je tender ili je raspisivanje u proceduri. Uglavnom, to su ova investiciona sredstva”, rekla je Kunićeva novinarima u pauzi današnje sjednice.

Ona je navela da su povećane stavke za sportske klubove, za udruženja u oblasti amaterizma, za studentske stipendije, da se prvi put u Nacrtu budžeta grada pojavila stavka za kupovinu udžbenika za učenike osnovne škole od 5. do 9. razreda 610.000 KM, kao i stavka za sufinansiranje projekata zajednica etažnih vlasnika 200.000 KM.

“Ministarstvo finansija dalo je preporuke da smanjimo rashode po osnovu ličnih primanja. Svakako ćemo morati ispoštovati ovu preporuku. Rashode ćemo smanjiti, ali nećemo odustati od toga da insistiramo na određenom povećanju kada je riječ o zaposlenima u Gradskoj upravi i budžetskim korisnicima”, dodala je Kunićeva.

Odgovarajući na pitanje o dogovoru sindikata i poslodavca u Gradskoj upravi da od 1. januara plata zaposlenih bude povećana za pet odsto, a u toku godine za još pet procenata, Kunićeva je rekla da grad neće odustati od te inicijative.

Ona je navela da je neto plata zaposlenih u Gradskoj upravi sa srednjom stručnom spremom 750 KM i da će grad nastojati da istraje u namjeri da poveća plate.

“Prosječna neto plata za novembar za radnike sa visokom stručnom spremom u Gradskoj upravi je 1.236 KM, u kinu 1.153 KM, u Turističkoj organizaciji 1.418 KM i u Galeriji `Sreten Stojanović` 1.437 KM”, precizirala je Kunićeva.

Na pitanje novinara zašto se govori o rebalansu budžeta za 2024. prije nego što je godina i počela, ona je objasnila da je to zato što će se, vjerovatno, ići na zaduženje po osnovu investicija.

“Potrebno je završiti vrtić i još neke investicione projekte. S obzirom na to da je budžet kakav jeste, mi to nećemo moći iznijeti iz budžeta i moraćemo ići opet na zaduženje”, najavila je Kunićeva.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor ponovio je da je fokus budžeta na obrazovanju, kulturi i sportu.

“Treba biti realan i reći da budžet sam po sebi nije razvojni”, rekao je Javor i dodao da bez obzira na to ima stavki za pomoć privredi i poljoprivredi, te različitih vrsta podsticaja.

Odbornici i predstavnici Gradske uprave koji prisustvuju sjednici danas nose bijele vrpce u znak podrške globalnoj kampanji “16 dana aktivizma”.

Na današnjoj sjednici usvojeni su izvještaji o radu Centra za prikazivanje filmova, Galerije “Sreten Stojanović”, Razvojne agencije “Preda” i o realizaciji odluke o dopunskim pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca i umrlih ratnih vojnih invalida za 2022. godinu, a sa dnevnog reda je povučen izvještaj o radu Pozorišta Prijedor.

Gradski parlament dao je saglasnost za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja privrednim društvima “Niskogradnja Kečan” i “Ventura minerals”, te usvojio novu odluku o nazivima ulica i trgova.

Nakon tri godine v.d. mandata, danas je punim mandatom imenovan Ranko Kolar za načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu. Dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove razriješen je Dragoslav Kabić koji odlazi na funkciju direktora “Vodovoda”, a za vršioca dužnosti načelnika ovog odjeljenja imenovan je Aleksandar Šobot.

Srna

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments