1. Decembra 2023.
NaslovnicaZabavaZanimljivostiUsamljenost proglašena globalnim zdravstvenim problemom

Usamljenost proglašena globalnim zdravstvenim problemom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je usamljenost gorućom globalnom zdravstvenom prijetnjom, a američki glavni hirurg rekao je da su njeni učinci na smrtnost jednaki pušenju 15 cigareta dnevno.

WHO je pokrenuo međunarodnu komisiju, koju predvode američki glavni hirurg dr. Vivek Marti i izaslanik mladih Afričke unije Čido Memba, od 11 zagovornika i ministara vlade, uključujući Ralfa Regenvanua, ministra prilagođavanja klimatskim promjenama u Vanuatuu i Auko Kato, ministarka zadužena za mjere za usamljenost i izolaciju u Japanu.

Do osnivanja komisije dolazi nakon što je pandemija kovida-19 zaustavila ekonomske i društvene aktivnosti, povećala nivo usamljenosti, ali i usred nove svijesti o važnosti problema. Komisija će raditi tri godine.

– Usamljenost nadilazi granice i postaje globalna javnozdravstvena briga koja utiče na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja. Društvena izolacija ne poznaje starnosnu dob ni granice – rekao je Mpemba.

– Zdravstveni rizici su jednako loši kao i pušenje do 15 cigareta dnevno, a čak i veći od onih povezanih s pretilošću i tjelesnom neaktivnošću – smatra Murti.

Iako se usamljenost često smatra problemom u razvijenim zemljama, Murti kaže da su stope jedne od četiri starije osobe koje doživljavaju društvenu izolaciju slične u svim regijama svijeta.

Kod starijih osoba, usamljenost je povezana s 50 odsto povećanim rizikom od razvoja demencije i 30 posto povećanim rizikom od incidentne koronarne arterijske bolesti ili moždanog udara.

Ali takođe kvari živote mladih ljudi. Između 5 posto i 15 posto adolescenata je usamljeno, prema brojkama koje su vjerojatno podcijenjene. U Africi 12,7 odsto adolescenata doživljava usamljenost u poređenju s 5,3 posto u Evropi.

Mladi ljudi koji su usamljeni u školi vjerovatnije će napustiti fakultet. Takođe može dovesti do lošijih ekonomskih rezultata. Osjećaj nepovezanosti i nepodržavanja na poslu može dovesti do slabijeg zadovoljstva poslom i efektivnosti.

Mpemba je rekao da širom Afrike, gdje većinu stanovništva čine mladi ljudi, izazovi oko mira, sigurnosti i klimatske krize, kao i visoke razine nezaposlenosti, pridonose društvenoj izolaciji.

– Vjerujemo da je važno redefinirati narativ koji okružuje usamljenost, posebno za ranjive populacije isključene digitalnim jazom – rekao je.

Murti je dodao da ovi problemi ne utiču na jednu zemlju i da je usamljenost nedovoljno cijenjena prijetnja javnom zdravlju, prenosi Klix.

SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments