20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorUnaprijeđene odredbe o novčanoj podršci za novorođenčad

Unaprijeđene odredbe o novčanoj podršci za novorođenčad

Grad Prijedor donio je novi pravilnik prema kojem se iz budžeta grada jednokratno isplaćuje 500 KM za prvo, 600 KM za drugo i 700 KM za treće i svako sljedeće dijete, a 1.000 KM roditelju čije je dijete mrtvorođeno ili je umrlo u roku od 60 dana od dana rođenja.
Novim pravilnikom o uslovima, načinu i visini novčane podrške za novorođeno dijete unaprijeđene su, poboljšane, dorađene i precizirane odredbe prethodnog pravilnika iz 2021. godine i njegovih izmjena i dopuna.

Zahtjev za ostvarivanje ovog prava roditelj ili zakonski staratelj podnosi Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku u roku od dva mjeseca od dana rođenja djeteta.

Uz zahtjev se prilaže uvjerenje o prebivalištu sa podacima o svim adresama koje se vode u evidenciji prebivališta podnosioca zahtjeva, kućna lista, dokaz o starateljstvu nad novorođenim djetetom ukoliko je podnosilac zahtjeva zakonski staratelj i kopija prednje strane tekućeg računa podnosioca zahtjeva, a činjenica rođenja utvrđuje se službenim putem posredstvom Odjeljenja za opštu upravu.

Fond za natalitet u budžetu grada za ovu godinu je 300.000 KM.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments