20. Aprila 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorUG „Plavi balon“ obilježilo Svjetski dan svjesnosti o autizmu

UG „Plavi balon“ obilježilo Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u Prijedoru je organizovana šetnja gradskim šetalištem čime je javnosti još jednom pokazano da je ta lokalna zajednica upoznata i prijateljski raspoložena prema ovoj populaciji.
Šetnju je organizovalo Udruženje građana za pomoć i podršku licima i porodicama lica sa atipičnim razvojnim karakteristikama “Plavi balon”.

Predsjednik Udruženja građana “Plavi balon” Vojin Nišević izjavio je da udruženje ima 58 članova od čega je 22 djece.

“Što se tiče broja soba sa autizmom u Prijedoru, Centar za socijalni rad nas je informisao da u Prijedoru ima 36 osoba sa poremećajem iz spektra autizma od kojih je šest registrovano prošle godine što znači da je taj broj u porastu na šta mi stalno upozoravamo”, izjavio je Nošević novinaraima.

On je dodao da je saradnja sa Gradskom upravom dobra.

“Naša je ideja bila, a za to trebaju značajna finansijska sredstva, da mi ovdje imamo u našem udruženju bar jednog logopeda, defektologa, psihijatra i psihologa, makar da nam dolazi pod ugovorom”, ističe Nišević.

On je dodao da im je Dom zdravlja izašao u susret i zaposlio jednog logopeda, ali da je to nedovoljno te da će se u narednom periodu raditi dalje u tom pravcu.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić izjavio je da je Udruženje osnovano prošle godine i da je grad Prijedor prepoznao njihov rad.

“Imamo veoma dobru komunikaciju i trenutno zajedničkim snagama radimo na pronalaženju adekvatnog prostora za njihov rad”, rekao je Milješić.

On je dodao da su u budžetu grada obezbijeđena sredstva za sufinansiranje redovnih aktivnosti udruženja i da su oni u okviru projekta “Reload 2” koji finansira EU, a implementiora UNDP BiH u saradnji sa gradom uspješno realizovali projekat “Ostvari svoje pravo” finansijski podržano sa 18.000 KM.

U svijetu se ove godine obilježava pod motom “Nismo nevidljivi”. U Prijedoru je obilježen pod motom “I ja volim nekog s autizmom”. Puštanjem plavih balona u vazduh želi se istaći nedovoljna informisanost javnosti o ovom poremećaju koji je sve prisutniji u društvu.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments