20. Februara 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorUG “DON” – Ukazali na važnost prevencije ranog otkrivanja karcinoma dojke

UG “DON” – Ukazali na važnost prevencije ranog otkrivanja karcinoma dojke

Karcinom dojke je vodeća maligna bolest kod žena, kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine u svijetu od karcinoma dojke oboli preko dva miliona žena, a struka nas opominje da je veća vjerovatnoća za izlječenje, ukoliko se otkrije u ranoj fazi.

Na važnost preventivnih pregleda ukazali su predstavnici Udruženja građana “DON”. Na Trgu majora Zorana Karlice organizovali su info-štand i Prijedorčankama dijelili letke.  

“Jedna sam od oboljelih od karcinoma dojke. Operisana sam 2020. godine, danas sam ovdje da potaknem djevojke i žene, naše sugrađanke, da odrade samopregled i ako nešto uoče da se jave ljekaru. Na vrijeme otkriven, svaki karcinom, može se liječiti”, rekla je Mirsada Kandžić Sivac, volonter u Udruženju građana “DON”.  

Ova aktivnost organizovana je u okviru projekta “Zajedno za zdravlje: Prevencija i zaštita od karcinoma kod žena” koji sprovodi “DON”.  Do sada su organizovali i edukacije na temu “Preventivna zdravstvena zaštita žena i djevojaka” u ruralnim područjima grada Prijedora.  

“Do sada smo bili u Hambarinama, Trnopolju, Petrovu, gdje su doktori medicine za naše sugrađanke održali predavanje na ovu temu. Danas smo ovdje kako bi našim sugrađankama podijelili info-materijale. Cilj je da ukažemo na značaj samopregleda, preventivnih i kliničkih pregleda, ultrazvuka dojke i mamografije”, rekao je Zoran Petoš, projekt-koordinator u UG “DON”.

Projekat “Zajedno za zdravlje: Prevencija i zaštita od karcinoma kod žena” Udruženja građana “DON” podržao je Grad Prijedor.

Kozarski

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments