1. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiRS-BIHUdruženje "Mrvice": U dvadeset poroda, bar jedna beba rođena prije vremena

Udruženje “Mrvice”: U dvadeset poroda, bar jedna beba rođena prije vremena

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice” trenutno ima oko 300 članova, a ovim mališanima je potrebno mnogo ljubavi i podrške i obilježavanje 17. novembra – dana posvećenog upravo njima, prilika je da se to i pokaže, izjavila je Srni predsjednik Udruženja Amela Filipović.
Filipovićeva je rekla da nemaju tačan podatak koliko se godišnje rađa prijevremene djece jer je to kompleksno.

“Možemo reći da, ako danas imamo 20 rođenih beba, bar jedna je rođena prije vremena”, rekla je Filipovićeva i ukazala da se u tu grupu ubrajaju sva djeca rođena prije 37. sedmice trudnoće.

Ona je naglasila da je medicinska njega jako bitna za preživljavanje i kvalitetan život prijevremeno rođene djece, te je glavni cilj Udruženja unapređenje boravka “mrvica” na kliničkim centrima, njihovog liječenja, a kasnije i oporavka i napuštanja bolnice.

Filipovićeva je rekla da su sve humanitarne aktivnosti vezane za ljubičasti novembar prebačene za decembar, kada je planirano i donatorsko veče.

“Humanitarne aktivnosti u decembru usmjerene su na prikupljanje sredstava za nabavku dva aparata – video-laringoskopa, namijenjenog za intubaciju novorođenčadi sa `miler` kašikama, te aparat za lakše pronalaženje vena kod beba”, rekla je Filipovićeva i najavila da je planirano da donatorsko veče bude bude održano 17. decembra u Domu omladine u Banjaluci.

Međunarodni dan prijevremeno rođene djece biće danas obilježen širom Srpske, a Filipovićeva je navela da će u Banjaluci, Gradišci i Istočnom Sarajevu biti pušteni ljubičasti baloni.

“LJubičastom bojom večeras će biti osvijetljene zgrada Gradske uprave Banjaluka, zgrada Dječijeg vrtića “Patrijah Pavle” i fontana na jezeru u Istočnom Novom Sarajevu, na Palama Dječiji centar “Buba Mara”, a u Gradišci Arena”, navela je Filipovićeva.

LJubičasta boja, koja predstavlja osjetljivost i izuzetnost, postala je simbol za obilježavanje Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece. 

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments