5. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiKulturaU subotu svečana akademija povodom 70 godina postojanja i rada Pozorišta "Prijedor"

U subotu svečana akademija povodom 70 godina postojanja i rada Pozorišta “Prijedor”

Svečana akademija povodom 70 godina postojanja i rada Pozorišta Prijedor biće održana u subotu, 14. oktobra, najavljeno je danas iz ove kuće.
Svečana akademija biće održana od 20.00 časova u Pozorištu Prijedor.

Iz Pozorišta Prijedor saopšteno je da je počela prodaja kompleta ulaznica za 16. Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila” koji se održava od 23. do 30. oktobra.

Komplet ulaznica za sve festivalske večeri u pretprodaji košta 50 KM i može se kupiti do utorka, 17. oktobra.

Od srijede, 18. oktobra, u prodaji će biti i pojedinačne ulaznice za predstave i njihova cijena će iznositi 12 KM.

Festival će 23. oktobra otvoriti kuća domaćin premijernim izvođenjem predstave “Kauboji” koja je izvan konkurencije.

U takmičarskom dijelu učestvuju Satiričko kazalište “Kerempuh” Zagreb predstavom “Ožalošćena porodica”, Kamerni teatar 55 Sarajevo sa “Djelidbom”, Zvezdara teatar Beograd predstavom “Nije čovek ko ne umre”, Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac sa predstavom “Na rubu pameti” i Narodno pozorište Republike Srpske sa “Gospođicom”.

Posljednje festivalske večeri, 29. oktobra, biće priređeni svečanost dodjele nagrada i veče filmske muzike “Boje noći”.

Selektor festivala je Zoran Baroš, a žiri književnica Snežana Kutrički, režiser Zlatko Sviben i glumica Jelena Stajkovac.

U pratećem programu biće predstavljeni glumci Hrvoje Kečkeš i Vojin Ćetković, kao i dopuna monografije o Pozorištu Prijedor od 50. do 70. sezone, a novinar DŽevdet Tuzlić voditelj je okruglog stola koji se održava nakon svake predstave u konkurenciji.

Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj grad Prijedor, sponzor nagrade za najbolju predstavu kompanija “Arselor Mital Prijedor”, za najbolju žensku ulogu je Fabrika keksa “Mira”, za najboljeg mladog glumca je fabrika “Prijedorčanka”, a sponzor nagrade za najbolju autorsku muziku je Fond Dalibor Popović Mikša.

U Prijedoru se od 1993. do 2006. godine održavao festival “Kočićeva srpska scena”. Iako koncepcijski različit, festival je nastavljen 2019. godine na tradiciji prethodnog i stoga je odluka organizatora da, uz naziv tadašnjeg Međunarodnog festivala pozorišta “Zlatna vila”, stoji i redni broj 14, a kako je odluka lokalnih vlasti da se festival održava bijenalno, tako je ovogodišnji 16. po redu.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments