U Srpskoj počinje druga faza istraživanja kolektivnog imuniteta

Created | By: freeradio | May 5, 2021
U Srpskoj počinje druga faza istraživanja kolektivnog imuniteta

U Republici Srpskoj počinje druga faza istraživanja kolektivnog imuniteta na virus korona.

Istraživanje sprovode medicinski fakulteti u Foči i Banjaluci u saradnji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, prenosi RTRS.

Ovo istraživanje ukazaće i na to koliki je značaj vakcinacije.

Medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči, privode kraju pripreme za nastavak istraživanja o kolektivnom imunitetu u Srpskoj.

U toku je serološko istraživanje i kod zdravstvenih radnika u svim domovima zdravlja. I ovo istraživanje temelj je za utvrđivanje strategije u borbi protiv nepredvidive pandemije virusa korona.

“Uzimajući u obzir da je značajan broj ljudi počeo da se vakciniše oni koji nisu prebolovali čak i oni koji jesu kojima je titear antitijela pao mi očekujemo da ćemo imati značajnu prevalenciju i vidjeti kod onih koji su na neki zaštićeni”, istakao je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka.

U drugoj fazi biće obuhvaćeno 6.000 stanovnika po istom principu – metoda slučajnog uzorka u saradnji s timovima porodične medicine u svim dijelovima Srpske.

“Tako da ćemo opet na slučajnom uzorku izabran uz pomoć domova zdravlja lista koje imaju uzećemo učesnike u studiji, rekao je Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča.

Stručnjaci očekuju da se pokaže koliko je treći talas virusa korona svojom agresivnošću i “izvitoperenošću” uticao na izgradnju odbrambenog mehanizma kod stanovnika.

Virus korona, stalno mijenja pravila ponašanja, opasan i nepredvidiv, izazov je i za naučnike kako da postave pravila istraživanja. Јedno od rješenja je da svi mogu učestvovati u istraživanju, bez obzira da li su imali virus korona i s kakvim kliničkim slikama.

Rezultati prve faze istraživanja objavljeni krajem prošle godine, pokazali su da od 2.000 testiranih stanovnika, njih 35 odsto ima razvijena antitijela. Ljekari, savjetuju– vakcinišite se, samo na taj način možemo se bezbjedniji nositi s izazovima koje donosi virus korona.

Izvor:Nezavisne

8 Comments
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Free Media d.o.o.
FREE RADIO PRIJEDOR

Žarka Zgonjanina 15
79 101 Prijedor

Tel: 052/233-303
Tel/fax: 052/240-101

E-mail: freeradio.prijedor@gmail.com

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a, i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Informacije koje se pružaju na ovom web sajtu nisu službene informacije vlade SAD-a,

i ne predstavljaju stavove američke Agencije za međunarodni razvoj ili američke vlade.

Copyright 2017