5. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiRegionU region stižu obilne padavine, superćelijske oluje i poplave

U region stižu obilne padavine, superćelijske oluje i poplave

Danas se iznad sjevera Italije očekuje formiranje veoma snažnog ciklona i on će veoma djelovati na vrijeme u regionu u petak.

Već večeras veoma snažan oblačni sistem sa sjevera Italije zahvatiće oblast sjevernog Jadrana, Sloveniju, sjeverozapad Hrvatske i Istru i donijeti veoma obilnu kišu i snažne pljuskove sa grmljavinom.

Očekuju se i snažne grmljavinske oluje.

Tokom petka centar ciklona premještaće se preko sjevernog Jadrana i dalje ka centralnoj Еvropi i dodatno će ojačati, tako da će i padavine pojačati.

Najobilnije padavine očekuju se na zapadu, jugozapadu, sjeveru i sjeverozapadu Slovenije, u Istri, na sjeveru Dalmacije, u oblasti Velebita i u oblasti sjevernog Jadrana.

U ovim predjelima očekuje se da padne preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a na pojedinim lokacijama i preko 200 litara, pa se očekuju poplave i bujice.

Očekuje se i opasnost od snažnih superćelijskih oluja sa gradom, uz veoma intenzivnu grmljavinu.

U oblasti sjevernog Jadrana postojaće opasnost od morskih pijavica.

Kiša i pljuskovi sa grmljavinom proširiće se potom i na ostatak Hrvatske, BiH, ali i na Crnu Goru. Ipak, na jugu Dalmacije, u Hercegovini i na crnogorskom primorju i pored toga što se očekuju obilniji pljuskovi i grmljavinske nepogode, one neće biti tako izražene kao u oblasti sjevernog Jadrana.

Pod uticajem ciklona, očekuje se veoma vjetrovito vrijeme, pa će duvati jak i olujni jugozapadni vjetar, a na Jadranu će olujno jugo sa udarima od 120 km/h podizati višemetarske talase i plaviti priobalna područja Dalmacije, Istre i slovenačkog primorja.

Dakle, za napomenuta područja od večeras do subote ujutro preporučuje se ogroman oprez zbog veoma opasnih vremenskih (ne)prilika, koje pored toga što mogu da izazvu materijalnu štetu, mogu biti potencijalno opasne i po ljudske živote.

Uz ciklon, obilne padavine zahvatiće i veći dio Mađarske i istok i jugoistok Austrije.

Tokom petka ovaj ciklon svojim centrom premještaće se dalje na sjeveroistok prema centralnoj Еvropi, a tokom dana donijeće jake i olujne vjetrove i padavine i Srbiji, ali u znatno blažem obliku u odnosu na region.

Srećom, ciklon će se veoma brzo premještati na sjeveroistok, tako da se za vikend u regionu očekuje potpuna stabilizacija vremena.

ATV BL

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments