4. Marta 2024.
NaslovnicaNovostiPrijedorU Prijedoru realizacija kampanje „Poštuj život, ne oružje“

U Prijedoru realizacija kampanje „Poštuj život, ne oružje“

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Policijska uprava Prijedor danas su organizovali druženje sa građanima u okviru kampanje „Poštuj život, ne oružje“ koja se realizuje sa ciljem edukacije mladih o opasnostima koje sa sobom nosi nelegalno posjedovanje vatrenog oružja i nestručno rukovanje vatrenim oružjem, te posljedicama po život ljudi i imovine koje ove situacije mogu prouzrokovati.

Kampanja se realizuje uz podršku UNDP-a i agencija za sprovođenje zakona u BiH.

U razgovoru sa građanima policijski službenici su ukazali na prevenciju kojom se može doprinijeti da se smanji posjed nelegalnog oružja i upozorili građane da oružje za ličnu bezbjednost, kao i samo lovačko naoružanje može biti potencijalna prijetnja i da se isto mora čuvati u skladu sa zakonskim propisima, što znači da mora biti zaključano i van domašaja drugih lica.

Učenicima osnovnih škola koji su došli da podrže kampanju, uz kviz na ovu temu, ukazano je na opasnosti koje su povezane sa oružjem i na procedure šta da urade u situacijama ako dođu u kontakt sa vatrenim oružjem.

Na području Policijske uprave Prijedor u periodu od januara do oktobra ove godine evidentirano je ukupno 27 krivičnih djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili minsko-eksplozivnih sredstava“ i 16 prekršaja po Zakonu o oružju i municiji i Zakonu o javnom redu i miru.

Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da ukoliko legalno posjeduju vatreno oružje isto obezbjede i čuvaju na propisan način, a u slučaju nelegalnog posjedovanja oružja i municije isto dobrovoljno predaju nadležnoj policijskoj stanici ili pozovu besplatan broj 122.

Ujedno podsjećamo građane da Zakon o oružju i municiji propisuje amnestiju u slučaju dobrovoljne predaje oružja čije nabavljanje, držanje i nošenje građanima nije dozvoljeno, što znači da lice koje takvo oružje dobrovoljno preda neće odgovarati za nelegalno posjedovanje.

RELATED ARTICLES

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments