27. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorU Prijedoru obilježen 9. februar, Međunarodni dan grčkog jezika

U Prijedoru obilježen 9. februar, Međunarodni dan grčkog jezika

U prostorijama “Grčkog kutka” smještenog u prostorijama prijedorske Gimnazije sinoć je obilježen Međunarodni dan grčkog jezika.
Program, koji je organizovalo Udruženje “Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo”, obuhvatio je kratak osvrt o grčkom jeziku i značaju obilježavanja ovog međunarodnog dana, a prikazan je i dokumentarni film “Grčka i grčki jezik kroz vrijeme”.

Predsjednik Udruženja Nebojša Savanović izjavio je novinarima da je udruženje osnovano u septembru i prva aktivnost je bila osnivanje grčkog kutka, a potom početak učenja grčkog jezika.

“Neki od ciljeva ovog udruženja su i obilježavanje dana koji su važni za Grčku i danas je to Međunarodni dan grčkog jezika koji se obilježava svuda u svijetu. Grčki jezik je star više od 5.000 godina i simbolično je da se danas obilježava i sjećanje na pjesnika Dionisa Solomonosa, koji je napisao i komponovao grčku himnu”, izjavio je Savanović.

Član Upravnog odbora Udruženja Branka Dakić izjavila je da je nedavno i sama počela da uči grčki jezik za koji smatra da je jedan od najljepših i najmelodičnijih, a svakako jedan od najstarijih jezika.

“Naša kultura je slična grčkoj kulturi i smatram da malo više treba da se okrenemo ka tome da učimo grčku tradiciju, istoriju i kulturu”, istakla je Dakićeva.

Draginja Topić, profesor engleskog jezika i polaznik kursa grčkog jezika, ističe da je učenje jezika sa kojim do sada nije imala dodira, za nju izazov.

“Putovala sam često u Grčku i zemlja i kultura su mi dosta privlačni, a budući da čitav život učimo, baš mi prijaju ovi časovi. Slova su teža, pisanje i čitanje, ali mala je grupica i ide nam dobro”, rekla je Topićeva.

Grčki kutak u Gimnaziji “Sveti Sava” otvoren je u oktobru kao osmi u mreži grčkih kutaka u BiH kao mjesto koje će biti centar grčke kulture i jezika u Prijedoru, ali i spona i poveznica dva bratska naroda.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments