22. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorU Prijedoru nizom sadržaja obilježavanje 9. januara

U Prijedoru nizom sadržaja obilježavanje 9. januara

Prikazivanjem dokumentarnog filma “Nije srce od kamena jače” o pogibiji trojice braće Marčeta – Dušana, Drage i Bore iz Svodne kod Novog Grada u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, juče je u Prijedoru nastavljeno obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske, u organizaciji Gradske uprave.
Autor filma Nedeljko Lajšić zahvalio je Gradskoj upravi što je organizovala okupljanje povodom najvećeg praznika Republike Srpske.

“Film govori o majci Krstini. Protekli vijek je izrodio mnogo majki Krstina, a u ovom ratu prva srpska majka koja je izgubla tri sina bila je majka Krstina. To naše stradanje izrodilo je jednu miloštu, a ta milošta je Republika Srpska. Možemo biti ponosni i treba da čuvamo i prenosimo novim generacijama tu miloštu i da slavimo Republiku Srpsku”, rekao je Lajšić u obraćanju zvanicama u prijedorskom kinu “Kozara”.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Zoran Predojević rekao je da sve što se napiše, snimi i prikaže ostaje vječno, a ono što se ne kaže i ne napiše to se brzo zaboravi.

“U ime Boračke organizacije zahvaljujem autoru i medijima koji prikazuju ovaj film i pozivam ih da što više prikazuju šta se to desilo devedesetih godina na ovim prostorima”, dodao je Predojević.

Prikazivanju filma prethodio je prijem kod gradonačelnika za sina Majke hrabrost Nikolu Dunovića, a uslijedilo je polaganje vijenaca na centralno spomen-obilježje “Za krst časni” i prisluživanje svijeća u spomen-kompleksu “Kameni cvijet”, spomenike posvećene borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Vijence su položile delegacije Gradske uprave Prijedor, Boračke organizacije, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i Policijske uprave Prijedor.

Gradonačelnik Slobodan Javor rekao je da Gradska uprava nizom sadržaja obilježava ovaj veoma značajan datum, posebno značajan za Srbe u Republici Srpskoj.

“Republika Srpska predstavlja za nas mir i stabilnost. Ono što uvijek potenciram i želim da naglasim za mlađe generacije je da moraju da znaju da naša država znači slobodu”, naglasio je Javor.

On je pozvao sugrađane da 9. januara u Sportskoj dvorani “Mladost” prisustvuju dostojanstvenom obilježavanju ovog datuma uz koncert Danice Crnogorčević.

“Mi smo ovdje svoji na svome. Ne želimo nikakve probleme. Poštujemo sve narode, ali ono što je najvažnije – svoje volimo i obilježavamo, a druge poštujemo”, dodao je Javor.

Grad Prijedor u ponedjeljak, 9. januara, poklanja sugrađanima cjelovečernji koncert Danice Crnogorčević, povodom Dana Republike Srpske, koji će biti održan u Sportskoj dvorani “Mladost” sa početkom u 19.00 časova, a ulaz je besplatan.

Iz prijedorskih ratnih brigada, 43. motorizovane i Pete kozarske, i jedinice policije poginula su 574 prijedorska borca i 383 iz drugih gradova čije su se porodice nastanile u Prijedoru.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments