5. Decembra 2023.
NaslovnicaNovostiKulturaU Pozorištu Prijedor sinoć promovisan dokumentarni film “Garavice”

U Pozorištu Prijedor sinoć promovisan dokumentarni film “Garavice”

U Pozorištu Prijedor sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film “Garavice” autora Dragana Radovića koji govorio o jednom od najvećih zločina nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj /NDH/ tokom Drugog svjetskog rata.
Film je rezultat višegodišnjeg rada na polju istraživanja stratišta Garavice, nadomak Bihaća, gdje je mučenički stradalo više od 10.000 Srba iz tog kraja.

Radović je rekao da u dokumentarnom filmu govore 15 od 27 intervjuisanih svjedoka, koji su kao djeca preživjeli zločine i donose najtragičnije priče.

“Osim njih prikazuje se i više od 50 dokumenata prikupljenih unazad nekoliko godina u arhivima BiH i Srbije”, rekao je Eadović novinarima u Prijedoru.

On je naveo da je u pripremi Zbornik dokumenata koji će sadržati presude, zapisnike, izvještaje, fotografije na više od 2.000 strana u tri toma.

Premijeri filma su prisustvovali gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević i brojni drugi predstavnici društveno-političkog života, kao i građani.

Kovačević je istakao da srpska stratišta i srpske žrtve nikad ne smiju biti zaboravljeni.

“Mi ovdje smo bili skloni zaboravu i dešavale su nam se ponovo neke loše stvari kroz istoriju”, rekao je Kovačević.

Film “Garavice” premijerno je prikazan u Banjaluci 23. oktobra, a planirana je projekcija u brojnim gradovima Republike Srpske, kao i u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji.

Radović je porijeklom sa Romanije i krvno nema veze sa Bihaćem, a sve ove projekte finansira samostalno.

SRNA

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments