4. Marta 2024.
NaslovnicaNovostiSVIJETU Njemačkoj najavljen uragan Zoltan, očekuje se haos

U Njemačkoj najavljen uragan Zoltan, očekuje se haos

Neposredno prije Božića Njemačku će pogoditi uragan Zoltan.

Doći će do orkanskih i olujnih udara vjetra. Očekuju se značajni prekidi u željezničkom i vazdušnom saobraćaju.

Kako javlja Njemačka meteorološka služba (DWD), puhaće jak vjetar, zbog čega postoji opasnost od lomljenja grana sa stabala ili iščupanih stabala i oštećenih krovova.

Obala Sjevernog mora prve će pljuskove osjetiti već u četvrtak ujutro. Vjetar jako brzo jača i već u četvrtak poslijepodne u području oko Sjevernog mora mogu se pojaviti orkanski udari. Do večeri će oluja zahvatiti cijelu Njemačku. Na obali Sjevernog i Baltičkog mora puhaće orkanski vjetar, inače će u cijeloj zemlji biti pljuskova ili jakog nevremena, javlja DWD.

U noći s četvrtka na petak doći će do prvog udara oluje na cijeloj obali Sjevernog mora. U petak ujutro vjetar će ponovno jačati. U obalnim područjima vjetrovi mogu doseći i do 130 kilometara na čas. U Alpama će bjesniti uragan brzine do 140 kilometara na čas.

U petak poslijepodne biće još jedan udar oluje. U Hamburgu bi čak moglo biti dovoljno za jak olujni udar. Tokom petka vjetar će oslabiti.

Iako će u subotu i dalje biti vjetrovito do olujno, uragan će oslabiti. To znači da u subotu više neće doći do ekstremnih udara vjetra, javljaju meteorolozi.

Očekuje se haos u saobraćaju

Uz tako veliku oluju, nije nevjerovatno da će doći do ograničenja željezničkog saobraćaja. Ako stablo padne na nadzemni vod ili šine, saobraćaj će biti otežan.

Moguće je da će u četvrtak i petak doći do privremenog zastoja međugradskog saobraćaja. Ko želi putovati vozom ili čak avionom, možda to ne bi trebao putovati u četvrtak ili petak.

Dostava paketa i pošiljki i bi mogla kasniti zbog otežanih uslova.

Burno će biti i na Božić i poslije Božića. Na Božić bi se mogla stvoriti nova oluja, prenosi N1.

Njemački meteorolozi savjetuju stanovnicima neka prate prognozu prije nego krenu na put.

SrpskaInfo

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments