22. Septembra 2023.
NaslovnicaNovostiPrijedorU Muzeju "Kozare" otvorena izložba Milene Jandrić

U Muzeju “Kozare” otvorena izložba Milene Jandrić

U Muzeju Kozare sinoć je otvorena izložba “Prostorne percepcije”, Prijedorčanke Milene Jandrić. Ova izložba predstavlja projekat njenih master studija, a sastoji se iz dva dijela. Uvodni dio čini serija od 12 crteža, dok kulminaciju predstavlja instalacija – objekat “Ego”. Posjetioce je zaintrigirao i poziv da, nakon zvaničnog otvaranja, oni odvažni uđu u zamračeni izložbeni prostor i postanu dio “Ega”, ne samo kao posmatrači, nego i kao aktivni učesnici ove instalacije.

“Crteži su nastali prije promišljanja o instalaciji i ostavljeno je posmatračima na koji način će da ih tumače, ali za mene su oni nekog meditativnog karaktera i bili su uvod u instalaciju. Sama problematika instalacije jeste takva da ona funkcioniše u koleraciji s publikom, koja treba da aktivno učestvuje u drugom dijelu izložbe”, rekla je Jandrićeva.

Autorka sagledava prostor koji je okružuje, a njeni crteži, detaljnijim posmatranjem, mogu podsjećati na fragmente praistorijskih crteža i na istraživanja onog psihološkog i psihičkog, tako da mogu biti i fragmenti njenog ličnog istraživanja, rekao je na otvaranju izložbe docent dr Miroslav Drljača, koji je bio profesor Milene Jandrić u gimnaziji i na fakultetu.

“Ona u centar postavlja posmatrača, podjednako kao i umjetničko djelo. Instalacija ‘Ego’, na prvu iznenadi svojim dimenzijama, a onda uvlači fizički u sebe gledaoca. Milena je vodila računa ne samo kako objekat komunicira s prostorom, nego i kako se u njemu snalazi sam posmatrač”, rekao je Drljača.

Ovo je druga samostalna izložba Jandrićeve. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo, na Univerzitetu u Banjaluci, a trenutno je apsolvent master studija u Ljubljani. Njena cjelokupna izložba temelji se na odnosu djela i publike, rekla je Dragana Žujić, vršilac dužnosti direktora Muzeja Kozare, pozvavši građane da do 28. oktobra pogledaju izložbu “Prostorne percepcije”.

Kozarski

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments